Το ρέικι είναι ένα γιαπωνέζικο όνομα για ένα αρχαίο ενεργειακό θεραπευτικό σύστημα και έχει δοθεί από τον Δόκτορα Μικάο Ουσούι, έναν γιαπωνέζο βουδιστή που έζησε στο τέλος του 19ου αιώνα.
Όταν το «Ρέι» και το «Κι» διασπαστούν στα δύο συστατικά τους μέρη ο ορισμός του Κauji (του γιαπωνέζικου αλφάβητου) για το Ρέι είναι: το παγκόσμιο υπερβατικό πνεύμα, η μυστηριώδης δύναμη και ουσία. Το Κι περιγράφεται σαν ζωική ενέργεια πολύ παρόμοια με το chi του κινέζικου βελονισμού. Η καλύτερη μετάφραση για το Ρέικι είναι «Πνευματική Ενέργεια», «Παγκόσμια Ενέργεια» ή «Παγκόσμια Ζωτική Ενέργεια».
Όλοι έχουμε ενέργεια Ρέικι, γιατί είναι ένα δικαίωμα που το αποκτούμε με την γέννηση μας.
Ο καθένας μπορεί όταν βάλει τα χέρια του πάνω σε κάποιο άτομο να βοηθήσει στην επιτάχυνση της θεραπευτικής διαδικασίας με την μεταφορά μαγνητικής βιοενέργειας. Όμως ένα άτομο που έχει δεχτεί την διαδικασία της εναρμονίσεως του Ρέικι, έχει βιώσει μια πολύ αρχαία τεχνική για λεπτό συντονισμό του υλικού και των αιθερικών του σωμάτων σε ένα ψηλότερο κραδασμικό επίπεδο.
Επιπρόσθετα, ορισμένα από τα κέντρα ενέργειας που είναι γνωστά και σαν Τσάκρας, ανοίγονται για να βοηθήσουν το άτομο να διοχετεύει (και να εκπέμπει) μεγαλύτερα ποσοστά Παγκόσμιας Ζωτικής Ενέργειας. Η ενέργεια εισέρχεται από το τσάκρα της κορυφής του κεφαλιού και αφού περάσει μέσα από τα ανώτερα ενεργειακά κέντρα διοχετεύεται δια μέσου των χεριών του θεραπευτή στο άτομο που δέχεται την ενέργεια.
Ένα από τα μεγάλα ευεργετήματα του Ρέικι είναι η δυνατότητα της αυτοθεραπείας. Όταν ένα άτομο συντονιστεί, το μόνο που χρειάζεται είναι η πρόθεση του για να κάνει θεραπεία στον εαυτό του και η ενέργεια αρχίζει να ρέει αμέσως. Η αυτοθεραπεία είναι μία ιδιαίτερα αποτελεσματική τεχνική για πλήρη χαλάρωση και απελευθέρωση από το στρες. Ενισχύει την ζωτική ενέργεια μέσα στο σώμα μας, η οποία βοηθάει στη δημιουργία ισορροπίας στο υλικό και στα αιθερικά σώματα, βοηθάει επίσης στην απελευθέρωση βαθιά θαμμένων συναισθημάτων και ενεργειακών μπλοκαρισμάτων.
Οι 5 αρχές του Ρέικι
«Μόνο για σήμερα μην θυμώσεις»
Στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει κάτι λάθος όταν νιώθεις θυμό, απλώς είναι ένα σημάδι ότι προσπαθείς να αντισταθείς στην φυσική ροή των γεγονότων. Όταν ο θυμός χτυπάει την πόρτα σου, ο πιο σωστός τρόπος στο να διαπραγματευτείς μαζί του είναι να τον αγνοήσεις. Όταν έχεις ηρεμήσει το συναίσθημα, η φωτιά φεύγει. Μία πολύ επιτυχημένη μέθοδος για να ελέγχεις τον θυμό και άλλου είδους ανεξέλεγκτες καταστάσεις, πολύ πριν εμφανιστούν είναι ο Δυναμικός Διαλογισμός, μέθοδος που χρησιμοποιείται από δυτικούς ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές για την αντιμετώπιση του στρες και για συναισθηματική απελευθέρωση. Αυτό σημαίνει ότι όταν ελέγχουμε την κάθαρση του εαυτού μας, μπορούμε να οδηγηθούμε μακριά από ανεξέλεγκτες συμπεριφορές.
«Μόνο σήμερα μην ανησυχείς»
Ανησυχούμε όταν κρατάμε τους εαυτούς μας μακριά από το σύνολο της κοινωνίας και δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την πιθανότητα ότι είμαστε κάτι το ξεχωριστό, νιώθουμε αδύναμοι στο να αισθανθούμε διαφορετικοί. Ανησυχούμε ότι τα πράγματα θα γίνουν διαφορετικά από ότι περιμένουμε. Η πηγή της ανησυχίας είναι ο φόβος. Για ένα πράγμα που μπορούμε να είμαστε ολοκληρωτικά σίγουροι πως θα γίνει είναι η αλλαγή.Τείνουμε να πιστεύουμε ότι η υπόλοιπη ανθρωπότητα είναι ανταγωνιστές και ίσως εχθροί, αντί να νιώθουμε ότι είναι σύντροφοι ταξιδευτές. Ξεχνάμε ότι το σύμπαν είναι Ένα και μόνο το «εγώ» το μετατρέπει σε κομμάτια. Ξεχνάμε να ζούμε το σήμερα και ανησυχούμε αδιάκοπα για το αύριο, όμως όπως είπε και ο Ιησούς : «ζήσε το σήμερα και άσε το αύριο να φροντίσει τον εαυτό του».Κάθε στιγμή είναι ανεπανάληπτη, ας φροντίσουμε να της δώσουμε την αξία που της αξίζει.
«Μόνο για σήμερα να είσαι ευγνώμονας»
Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να κοιτάμε κάθε νέα εμπειρία με καινούρια μάτια κάθε φορά. Και όταν το καταφέρνουμε η στιγμή φαίνεται αιώνια και μαγική. Όταν συνειδητά δεχόμαστε ότι μας περιβάλλει, μπορούμε να γίνουμε, ή ο σύντροφος μας ή το μικρότερο χορταράκι, τότε αντιλαμβανόμαστε την θέση μας σ' αυτό το όμορφο παραμύθι που λέγεται ζωή.Το καλό και το κακό είναι μέρος του κάθε πράγματος στη ζωή. Ένα αρχαίο παραμύθι λέει: «Σ' ένα μικρό χωριό έξω από την πόλη, ζούσε ένας γέρος άνδρας που είχε ένα πολύ όμορφο άλογο. Όμως αν και ήταν πολύ φτωχός πάντα αρνιόταν τις προσφορές στο να πουλήσει άλογο γιατί είχε γίνει φίλος του. Οι άλλοι χωρικοί σκεφτόταν γι' αυτόν ότι ήταν εκκεντρικός και ανόητος και ότι θα ζούσε μέσα στην φτώχια, αν δεν το πουλούσε. Μια μέρα ο χωρικός πήγε στον στάβλο και τον βρήκε άδειο. Οι χωρικοί συμπέραναν ότι το άλογο είχε κλαπεί και συμφώνησαν ότι ο γέρος άνδρας θα είχε πράξει σωστότερα αν το είχε πουλήσει από την αρχή. Τότε ο γέρος τους τόνισε ότι το μόνο αξιοσημείωτο γεγονός ήταν ότι το άλογο έλειπε από τον στάβλο και είπε στους άλλους να μην κρίνουν την κατάσταση. Λίγο αργότερα το άλογο γύρισε πίσω από μόνο του, φέρνοντας μαζί του και μια ντουζίνα άγρια άλογα. Οι χωρικοί σκέφτηκαν ότι είχε έρθει πολύ μεγάλη τύχη στον γέροντα, αλλά αυτός τους είπε ξανά να κοιτάνε μόνο τα γεγονότα και να μην κρίνουν ένα μικρό κομμάτι της πραγματικότητας χωρίς να γνωρίζουν το σύνολο. Σύντομα ο γιος του γέρου άνδρα άρχισε να εκπαιδεύει τα άγρια άλογα. Μια μέρα έπεσε και έσπασε τα πόδια του. Τότε οι χωρικοί σκέφτηκαν ξανά ότι αυτή ήταν μεγάλη ατυχία, γιατί ο γιος ήταν η μόνη βοήθεια που είχε ο γέρος. Όμως αυτός επέμενε στην άποψη του να μην κρίνουν. Σύντομα ξέσπασε πόλεμος της χώρας με ένα γειτονικό βασίλειο και όλοι οι νέοι άνδρες πήγαν να πολεμήσουν, εκτός από τον ανάπηρο γιο του γέρου άνδρα, Οπότε πάλι οι άλλοι χωρικοί τον θεώρησαν τυχερό. Και η ιστορία συνεχίζεται με την ίδια λογική...»Συνηθίζουμε να βλέπουμε την ζωή μας και την ζωή των άλλων από ένα μόνο σημείο, χωρίς να βλέπουμε το όλο, χωρίς να εμπιστευόμαστε και να ευχαριστιόμαστε την στιγμή και ό,τι αυτή μας προσφέρει. Ας κάνουμε μια δοκιμή λοιπόν και ας χαρούμε την στιγμή!
«Μόνο για σήμερα δούλεψε σκληρά»
Η φράση «δούλεψε σκληρά» δεν σημαίνει να δουλεύεις στην εργασία σου 12 ώρες την ημέρα, αλλά να εργαζόμαστε με τον εαυτό μας δηλαδή να κάνουμε διαλογισμό και να αφιερώνουμε ένα μέρος του χρόνου μας για την πνευματική μας ανάπτυξη.
Μόνο αν κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας, εξετάσουμε την συμπεριφορά μας και ανακαλύψουμε τον σκοπό για τον οποίο εμφανίζονται διάφοροι άνθρωποι στην ζωή μας, καθώς και γιατί μας συμβαίνουν διάφορες καταστάσεις, θα αναπτύξουμε συμπόνια για όλους. Όταν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, τότε θα είμαστε ειλικρινείς και με τους άλλους. Θα είναι τότε εύκολο να «κάνουμε στους άλλους ότι θα θέλαμε να κάνουν οι άλλοι σε εμάς». Όμως αυτό προϋποθέτει σκληρή δουλειά με τον εσώτερο εαυτό μας, κάτι που θα μας βοηθήσει στην δημιουργία της αρμονίας στην ζωή μας.
«Μόνο για σήμερα να είσαι ευγενικός με όλους»
Όλοι προερχόμαστε από την ίδια πηγή, γι αυτό όλες οι μορφές της ζωής είναι αλληλοεξαρτώμενες. Για να ζήσουμε με αρμονία σ' αυτόν τον πλανήτη θα πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε όλες τις μορφές της ζωής.Οποιαδήποτε θετική σκέψη και ενέργεια, είτε κατευθύνεται προς τον εαυτό μας είτε προς τους άλλους, βοηθάει στην αρμονία του συνόλου. Ο κάθε άνθρωπος, το κάθε ζώο, φυτό ή ορυκτό συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν την ολότητα. Όταν δείχνουμε αγάπη και σεβασμό σ' όλους τους άλλους, τότε αγαπάμε και σεβόμαστε τον εαυτό μας και την μητέρα γη.