ΑΡΘΡΑ
Μια πλούσια αρθογραφία, σχετικά με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τον εσωτερισμο, την επιστήμη και άλλα ένδιαφέροντα θέματα.
Ρέικι

Ευρετήριο Άρθρου

Το ρέικι είναι ένα γιαπωνέζικο όνομα για ένα αρχαίο ενεργειακό θεραπευτικό σύστημα και έχει δοθεί από τον Δόκτορα Μικάο Ουσούι, έναν γιαπωνέζο βουδιστή που έζησε στο τέλος του 19ου αιώνα.

Όταν το «Ρέι» και το «Κι» διασπαστούν στα δύο συστατικά τους μέρη ο ορισμός του Κauji (του γιαπωνέζικου αλφάβητου) για το Ρέι είναι: το παγκόσμιο υπερβατικό πνεύμα, η μυστηριώδης δύναμη και ουσία. Το Κι περιγράφεται σαν ζωική ενέργεια πολύ παρόμοια με το chi του κινέζικου βελονισμού. Η καλύτερη μετάφραση για το Ρέικι είναι «Πνευματική Ενέργεια», «Παγκόσμια Ενέργεια» ή «Παγκόσμια Ζωτική Ενέργεια».

Όλοι έχουμε ενέργεια Ρέικι, γιατί είναι ένα δικαίωμα που το αποκτούμε με την γέννηση μας.

Ο καθένας μπορεί όταν βάλει τα χέρια του πάνω σε κάποιο άτομο να βοηθήσει στην επιτάχυνση της θεραπευτικής διαδικασίας με την μεταφορά μαγνητικής βιοενέργειας. Όμως ένα άτομο που έχει δεχτεί την διαδικασία της εναρμονίσεως του Ρέικι, έχει βιώσει μια πολύ αρχαία τεχνική για λεπτό συντονισμό του υλικού και των αιθερικών του σωμάτων σε ένα ψηλότερο κραδασμικό επίπεδο.

Επιπρόσθετα, ορισμένα από τα κέντρα ενέργειας που είναι γνωστά και σαν Τσάκρας, ανοίγονται για να βοηθήσουν το άτομο να διοχετεύει (και να εκπέμπει) μεγαλύτερα ποσοστά Παγκόσμιας Ζωτικής Ενέργειας. Η ενέργεια εισέρχεται από το τσάκρα της κορυφής του κεφαλιού και αφού περάσει μέσα από τα ανώτερα ενεργειακά κέντρα διοχετεύεται δια μέσου των χεριών του θεραπευτή στο άτομο που δέχεται την ενέργεια.

Ένα από τα μεγάλα ευεργετήματα του Ρέικι είναι η δυνατότητα της αυτοθεραπείας. Όταν ένα άτομο συντονιστεί, το μόνο που χρειάζεται είναι η πρόθεση του για να κάνει θεραπεία στον εαυτό του και η ενέργεια αρχίζει να ρέει αμέσως. Η αυτοθεραπεία είναι μία ιδιαίτερα αποτελεσματική τεχνική για πλήρη χαλάρωση και απελευθέρωση από το στρες. Ενισχύει την ζωτική ενέργεια μέσα στο σώμα μας, η οποία βοηθάει στη δημιουργία ισορροπίας στο υλικό και στα αιθερικά σώματα, βοηθάει επίσης στην απελευθέρωση βαθιά θαμμένων συναισθημάτων και ενεργειακών μπλοκαρισμάτων.

 

Οι 5 αρχές του Ρέικι

«Μόνο για σήμερα μην θυμώσεις»

Στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει κάτι λάθος όταν νιώθεις θυμό, απλώς είναι ένα σημάδι ότι προσπαθείς να αντισταθείς στην φυσική ροή των γεγονότων. Όταν ο θυμός χτυπάει την πόρτα σου, ο πιο σωστός τρόπος στο να διαπραγματευτείς μαζί του είναι να τον αγνοήσεις. Όταν έχεις ηρεμήσει το συναίσθημα, η φωτιά φεύγει. Μία πολύ επιτυχημένη μέθοδος για να ελέγχεις τον θυμό και άλλου είδους ανεξέλεγκτες καταστάσεις, πολύ πριν εμφανιστούν είναι ο Δυναμικός Διαλογισμός, μέθοδος που χρησιμοποιείται από δυτικούς ψυχολόγους και ψυχοθεραπευτές για την αντιμετώπιση του στρες και για συναισθηματική απελευθέρωση. Αυτό σημαίνει ότι όταν ελέγχουμε την κάθαρση του εαυτού μας, μπορούμε να οδηγηθούμε μακριά από ανεξέλεγκτες συμπεριφορές.

«Μόνο σήμερα μην ανησυχείς»

Ανησυχούμε όταν κρατάμε τους εαυτούς μας μακριά από το σύνολο της κοινωνίας και δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την πιθανότητα ότι είμαστε κάτι το ξεχωριστό, νιώθουμε αδύναμοι στο να αισθανθούμε διαφορετικοί. Ανησυχούμε ότι τα πράγματα θα γίνουν διαφορετικά από ότι περιμένουμε. Η πηγή της ανησυχίας είναι ο φόβος. Για ένα πράγμα που μπορούμε να είμαστε ολοκληρωτικά σίγουροι πως θα γίνει είναι η αλλαγή.Τείνουμε να πιστεύουμε ότι η υπόλοιπη ανθρωπότητα είναι ανταγωνιστές και ίσως εχθροί, αντί να νιώθουμε ότι είναι σύντροφοι ταξιδευτές. Ξεχνάμε ότι το σύμπαν είναι Ένα και μόνο το «εγώ» το μετατρέπει σε κομμάτια. Ξεχνάμε να ζούμε το σήμερα και ανησυχούμε αδιάκοπα για το αύριο, όμως όπως είπε και ο Ιησούς : «ζήσε το σήμερα και άσε το αύριο να φροντίσει τον εαυτό του».Κάθε στιγμή είναι ανεπανάληπτη, ας φροντίσουμε να της δώσουμε την αξία που της αξίζει.

«Μόνο για σήμερα να είσαι ευγνώμονας»

Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να κοιτάμε κάθε νέα εμπειρία με καινούρια μάτια κάθε φορά. Και όταν το καταφέρνουμε η στιγμή φαίνεται αιώνια και μαγική. Όταν συνειδητά δεχόμαστε ότι μας περιβάλλει, μπορούμε να γίνουμε, ή ο σύντροφος μας ή το μικρότερο χορταράκι, τότε αντιλαμβανόμαστε την θέση μας σ' αυτό το όμορφο παραμύθι που λέγεται ζωή.Το καλό και το κακό είναι μέρος του κάθε πράγματος στη ζωή. Ένα αρχαίο παραμύθι λέει: «Σ' ένα μικρό χωριό έξω από την πόλη, ζούσε ένας γέρος άνδρας που είχε ένα πολύ όμορφο άλογο. Όμως αν και ήταν πολύ φτωχός πάντα αρνιόταν τις προσφορές στο να πουλήσει άλογο γιατί είχε γίνει φίλος του. Οι άλλοι χωρικοί σκεφτόταν γι' αυτόν ότι ήταν εκκεντρικός και ανόητος και ότι θα ζούσε μέσα στην φτώχια, αν δεν το πουλούσε. Μια μέρα ο χωρικός πήγε στον στάβλο και τον βρήκε άδειο. Οι χωρικοί συμπέραναν ότι το άλογο είχε κλαπεί και συμφώνησαν ότι ο γέρος άνδρας θα είχε πράξει σωστότερα αν το είχε πουλήσει από την αρχή. Τότε ο γέρος τους τόνισε ότι το μόνο αξιοσημείωτο γεγονός ήταν ότι το άλογο έλειπε από τον στάβλο και είπε στους άλλους να μην κρίνουν την κατάσταση. Λίγο αργότερα το άλογο γύρισε πίσω από μόνο του, φέρνοντας μαζί του και μια ντουζίνα άγρια άλογα. Οι χωρικοί σκέφτηκαν ότι είχε έρθει πολύ μεγάλη τύχη στον γέροντα, αλλά αυτός τους είπε ξανά να κοιτάνε μόνο τα γεγονότα και να μην κρίνουν ένα μικρό κομμάτι της πραγματικότητας χωρίς να γνωρίζουν το σύνολο. Σύντομα ο γιος του γέρου άνδρα άρχισε να εκπαιδεύει τα άγρια άλογα. Μια μέρα έπεσε και έσπασε τα πόδια του. Τότε οι χωρικοί σκέφτηκαν ξανά ότι αυτή ήταν μεγάλη ατυχία, γιατί ο γιος ήταν η μόνη βοήθεια που είχε ο γέρος. Όμως αυτός επέμενε στην άποψη του να μην κρίνουν. Σύντομα ξέσπασε πόλεμος της χώρας με ένα γειτονικό βασίλειο και όλοι οι νέοι άνδρες πήγαν να πολεμήσουν, εκτός από τον ανάπηρο γιο του γέρου άνδρα, Οπότε πάλι οι άλλοι χωρικοί τον θεώρησαν τυχερό. Και η ιστορία συνεχίζεται με την ίδια λογική...»Συνηθίζουμε να βλέπουμε την ζωή μας και την ζωή των άλλων από ένα μόνο σημείο, χωρίς να βλέπουμε το όλο, χωρίς να εμπιστευόμαστε και να ευχαριστιόμαστε την στιγμή και ό,τι αυτή μας προσφέρει. Ας κάνουμε μια δοκιμή λοιπόν και ας χαρούμε την στιγμή!

«Μόνο για σήμερα δούλεψε σκληρά»

Η φράση «δούλεψε σκληρά» δεν σημαίνει να δουλεύεις στην εργασία σου 12 ώρες την ημέρα, αλλά να εργαζόμαστε με τον εαυτό μας δηλαδή να κάνουμε διαλογισμό και να αφιερώνουμε ένα μέρος του χρόνου μας για την πνευματική μας ανάπτυξη.

Μόνο αν κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας, εξετάσουμε την συμπεριφορά μας και ανακαλύψουμε τον σκοπό για τον οποίο εμφανίζονται διάφοροι άνθρωποι στην ζωή μας, καθώς και γιατί μας συμβαίνουν διάφορες καταστάσεις, θα αναπτύξουμε συμπόνια για όλους. Όταν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, τότε θα είμαστε ειλικρινείς και με τους άλλους. Θα είναι τότε εύκολο να «κάνουμε στους άλλους ότι θα θέλαμε να κάνουν οι άλλοι σε εμάς». Όμως αυτό προϋποθέτει σκληρή δουλειά με τον εσώτερο εαυτό μας, κάτι που θα μας βοηθήσει στην δημιουργία της αρμονίας στην ζωή μας.

«Μόνο για σήμερα να είσαι ευγενικός με όλους»

Όλοι προερχόμαστε από την ίδια πηγή, γι αυτό όλες οι μορφές της ζωής είναι αλληλοεξαρτώμενες. Για να ζήσουμε με αρμονία σ' αυτόν τον πλανήτη θα πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε όλες τις μορφές της ζωής.Οποιαδήποτε θετική σκέψη και ενέργεια, είτε κατευθύνεται προς τον εαυτό μας είτε προς τους άλλους, βοηθάει στην αρμονία του συνόλου. Ο κάθε άνθρωπος, το κάθε ζώο, φυτό ή ορυκτό συμπεριλαμβάνεται σε αυτήν την ολότητα. Όταν δείχνουμε αγάπη και σεβασμό σ' όλους τους άλλους, τότε αγαπάμε και σεβόμαστε τον εαυτό μας και την μητέρα γη.

7597093475


Η επίδραση των Τσάκρα στο Ρέικι

Τα Τσάκρα είναι ένα τμήμα του λεπτού ενεργειακού συστήματος του ανθρώπου και παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία και στην θεραπεία του. Το να τα κατανοήσουμε μπορεί να είναι πολύ βοηθητικό στη χρήση του Ρέικι. Μερικές φορές πολλά μπλοκαρίσματα και αρνητική ενέργεια, εδρεύουν μέσα στα τσάκρα και αν συμβαίνει αυτό, τότε πρέπει να ελευθερωθούν για να μπορέσει να ακολουθήσει θεραπεία.

Τα Τσάκρα είναι σαν λεπτοί ενεργειακοί μετασχηματιστές. Λαμβάνουν την ενέργεια Κι ή αλλιώς τη «δύναμη ζωής» η οποία βρίσκεται τριγύρω μας, και την μετασχηματίζουν στις διάφορες συχνότητες μεταφέροντας την στο ενεργειακό μας σύστημα.

Μπορούμε επίσης να τα φανταστούμε σαν σημεία με τα οποία η ψυχή ενώνεται με το φυσικό σώμα. Μοιάζουν σαν πολύχρωμοι τροχοί. Υπάρχουν επτά βασικά τσάκρα, ξεκινώντας από αυτό της βάσης μέχρι και το τσάκρα της κορώνας του κεφαλιού. Επίσης υπάρχουν και δευτερευούσης σημασίας τσάκρα, όπως αυτά στα χέρια, στις πατούσες, στα γόνατα και σε άλλα σημεία του σώματος.

 

1ο Τσάκρα της Βάσης (Mουλαντάρα)

Συνδέεται με την βάση της σπονδυλικής στήλης, βρίσκεται μεταξύ των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Το χρώμα του είναι το κόκκινο. Ενώνει το κεντρικό ενεργειακό σύστημα με την γη. Υποστηρίζει την επιθυμία μας για ζωή και εφοδιάζει το σώμα μας με ζωτικότητα. Η ενέργεια του σχετίζεται με την επιθυμία μας για φαγητό, σκεπή και τις βασικές ανάγκες της ζωής.

 

2ο Δεύτερο ή τσάκρα του ιερού οστού (Σβαντιστάνα)

Το δεύτερο Τσάκρα συνδέεται με τον αφαλό, βρίσκεται δύο δάκτυλα κάτω από αυτόν. Το χρώμα του είναι το πορτοκαλί. Σχετίζεται με την αναπαραγωγή, την σεξουαλικότητα, την φυσική ευχαρίστηση και τον τρόπο προσέλκυσης των φίλων μας. Επίσης είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι κρύβουν τις ενοχές και τις ταπεινώσεις τους.

 

3ο Τρίτο ή Τσάκρα του Ηλιακού πλέγματος (Μανιπούρα)

Το Τρίτο Τσάκρα συνδέεται με την περιοχή του ηλιακού πλέγματος. Το χρώμα του είναι το κίτρινο. Συλλέγει μέσα στο σώμα και στέλνει έξω από αυτό την απαραίτητη ενέργεια για αυτοέκφραση. Εμπιστοσύνη, αιτίες, φόβος και θυμός κλειδώνονται σ' αυτό.

 

4ο Τέταρτο ή Τσάκρα της καρδιάς (Αναχάτα)

Το Τέταρτο τσάκρα συνδέεται με το κέντρο του στήθους κοντά στην φυσική καρδιά. Το χρώμα του είναι το πράσινο. Σχετίζεται με όλες τις προσδοκίες για αγάπη, επίσης περιλαμβάνει την χαρά τον σεβασμό και την συμπόνια. Πνευματική καθοδήγηση και υψηλή επίγνωση επίσης μπορούν να έρθουν από αυτό. Είναι ένα από τα δύο πιο σημαντικά τσάκρα διαμέσου του οποίου η ενέργεια του Ρέικι εισέρχεται στο ενεργειακό σύστημα κάποιου ατόμου.

 

5ο Πέμπτο ή Τσάκρα του λαιμού (Βισούντα)

Το πέμπτο τσάκρα συνδέεται με την περιοχή του λαιμού. Το χρώμα του είναι το γαλάζιο. Σχετίζεται με την έκφραση της δημιουργικότητας διαμέσου της ομιλίας και της γραφής. Επίσης σχετίζεται με την θεωρία την σκέψη και τον σχεδιασμό.

 

6ο Έκτο ή Τσάκρα του Τρίτου Ματιού (Άζνα)

Βρίσκεται μεταξύ των φρυδιών στο κέντρο του μετώπου, επίσης ονομάζεται και Τρίτο Μάτι. Το χρώμα του είναι το μοβ. Στις ενέργειες του περιλαμβάνεται ο αυτοέλεγχος, η σοφία, η υψηλή επίγνωση, η απλή γνώση και ο οραματισμός.

 

7ο Έβδομο ή Τσάκρα του στέμματος (Σαχασράρα)

Βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού και επεκτείνεται σε διάφορες κατευθύνσεις πάνω από το κεφάλι. Το χρώμα του είναι το λευκό ή το χρυσό. Μας συνδέει με την υψηλότερη δύναμη και την πνευματική επίγνωση. Είναι το πιο σημαντικό τσάκρα διαμέσου του οποίου εισέρχεται στο σώμα η ενέργεια του Ρέικι.

 

Αύρα

Η αύρα είναι ένα πεδίο λεπτής ενέργειας που περιβάλλει και επεκτείνεται έξω από το φυσικό σώμα. Κάθε αρρώστια πρώτα ξεκινάει από την αύρα, συχνά σαν κάρμα που κουβαλάμε από τις προηγούμενες μας ζωές ή σαν αρνητική ενέργεια Κι που προέρχεται από το ασυνείδητο. Mε τον καιρό αυτοί οι "σπόροι" μέσα στην Αύρα μπορεί να δυναμώσουν από την αρνητική ενέργεια και τις εμπειρίες που το άτομο προσελκύει. Όταν συμβαίνει αυτό, αυτοί οι "σπόροι" αρχίζουν να μεγαλώνουν και να επεκτείνουν τις ρίζες τους μέχρι τα τσάκρα και αν δεν θεραπευθούν τότε μπορούν να εγκατασταθούν μέσα στο φυσικό σώμα και να προκαλέσουν δυσλειτουργίες και αρρώστιες. Πρέπει λοιπόν η θεραπεία, όχι μόνο να γίνεται στο φυσικό σώμα και στα τσάκρα αλλά και στην αύρα γιατί εκεί βρίσκεται η αληθινή αιτία.

 

Τι είναι οι εναρμονίσεις;

Οι εναρμονίσεις ή «μυήσεις» είναι ο βασικός τρόπος μετάδοσης της φυσικής μεθόδου θεραπείας «Ουσούι». Αυτό που κάνει το σύστημα αυτό μοναδικό, είναι η διαδικασία εναρμόνισης, την οποία χρησιμοποιεί κάθε δάσκαλος Ρέικι, βασιζόμενος σε μια αρχαιότατη "Θιβετανική Μέθοδο", μεταδίδει στον μαθητή ενέργεια σε ενισχυμένη κατάσταση. Η ενέργεια δρα με ένα τρόπο που δημιουργεί ένα ανοικτό κανάλι εισροής της κοσμικής ενέργειας, από την κορυφή του κεφαλιού του μαθητή διέρχεται μέσα από ανώτερα ενεργειακά κέντρα και βγαίνει μέσα από τα χέρια του. Αυτό συμβαίνει αφού ο μαθητής λάβει τον πρώτο βαθμό Ρέικι, ενισχύεται επίσης ο κραδασμικός ρυθμός του σώματος προκαλώντας μια εξαγνιστική περίοδο 21 ημερών, κατά την οποία απορρίπτονται πολλά αρνητικά πρότυπα και μπλοκαρίσματα.

Η διαδικασία εναρμόνισης του Δεύτερου βαθμού προκαλεί ένα "κβαντικό άλμα" σε κραδασμικό επίπεδο τουλάχιστον τέσσερις φορές μεγαλύτερο από τον πρώτο βαθμό. Επίσης διδάσκονται τρία σύμβολα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της αποστολής ενέργειας σε κάποιο σημείο και για την αποστολή θεραπείας από απόσταση.

Η εναρμόνιση του Τρίτου βαθμού χρησιμοποιείται για την μύηση ενός Μάστερ (δασκάλου). Ενισχύει ακόμα πιο πολύ το κραδασμικό επίπεδο και ενεργοποιεί το σύμβολο του Μάστερ. Ο Μάστερ Ρέικι είναι κάποιος που διάλεξε να αποδεχτεί μεγαλύτερη υπευθυνότητα για την ζωή του, αναγνωρίζοντας ότι είναι ο ίδιος Κύριος (Μάστερ) του πεπρωμένου του. Αποδεχόμενος αυτήν την υπευθυνότητα ενδυναμώνετε, για να χρησιμοποιεί αυτήν την συγκεκριμένη "αρχαία θιβετάνικη τεχνολογία", με κύριο στόχο του να βοηθήσει τους άλλους να ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο τον εαυτό τους.

Η διαδικασία της εναρμόνισης του Ρέικι είναι πραγματικά μοναδική, γιατί μας βοηθάει να πάρουμε μια γεύση της πραγματικής μας ουσίας. Έχουμε την τάση να αισθανόμαστε την ουσία μας μόνο σε στιγμές της ζωής μας όταν βρισκόμαστε σ' ένα εξυψωμένο επίπεδο συνειδητότητας. Το Ρέικι μας βοηθάει, δίνοντας μας την ώθηση να βιώσουμε αυτήν την αίσθηση της συνειδητότητας, που μπορεί να συνεχίσει να μεγαλώνει με την καθημερινή εξάσκηση της αυτοθεραπείας.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

- "The Tao of Reiki", Lowrence Ellyard, published by FULL CIRCLE, Nev Delhi India 2001

- "Το μονοπάτι της ατομικής και παγκόσμιας μεταμόρφωσης - Reiki", Paula Horan, Ιδιωτική έκδοση 1994

- "Medicne Dharma Reiki" Lama Yeshe, Full Circle Publishine 2001

- "The Spirit of Reiki", Walter Lubeck, Frank Arjava Petter, William Lee Rand, Pilgrims Publishing India 2001