ΑΡΘΡΑ
Μια πλούσια αρθογραφία, σχετικά με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τον εσωτερισμο, την επιστήμη και άλλα ένδιαφέροντα θέματα.

Τι μας είπατε στο δρόμο !  (Δείγμα 1182 ατόμων)

Αποτελέσματα ερωτηματολογίων: Πόσο θετικά σκέφτεσαι;

Σωστό %

Λάθος %

1. Σπαταλάω πολύ χρόνο σκεπτόμενη/ος τι θα μπορούσε να πάει λάθος:

47% (556)

53% (626)

2. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι η συμπεριφορά των άλλων δεν είναι σωστή:

88% (1038)

12% (142)

3. Συνηθίζω να λέω: «Έτσι είμαι εγώ»:

59% (697)

41% (485)

4. Όταν δεν παίρνω αυτό που θέλω γίνομαι δυστυχισμένος:

23% (272)

77% (910)

5. Δεν πιστεύω ότι η ζωή μου μπορεί να αλλάξει:

5% (59)

95% (1123)

6. Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος:

13% (154)

87% (1028)

7. Ποσοστό Σωστού και Λάθους αντίστοιχα:

36% (426)

64% (756)

 

Ο σκοπός της έρευνας μας ήταν να έρθουμε πιο κοντά. Nα μάθουμε δηλαδή ο ένας από τον άλλον, πως βλέπουμε την σημερινή μας εποχή και τι θα θέλαμε να αλλάξουμε. Ένας επιπλέον στόχος είναι να εστιάσουμε τις δραστηριότητες μας περισσότερο στα θέματα που μας απασχολούν όλους.

Όπως αποδεικνύεται τα συμπεράσματα είναι πολύ ενδιαφέροντα. Στα ερωτηματολόγια μας απαντήσατε σε ποσοστό 64% ότι σκέφτεστε θετικά, έστω και αν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι καθημερινές συνθήκες στη πόλη μας δημιουργούν ένα κλίμα απαισιόδοξο.

Είστε αισιόδοξοι με ποσοστό 95% πως η ζωή σας μπορεί να αλλάξει και με ποσοστό 87% πιστεύετε ότι και ο  κόσμος που ζούμε μπορεί να αλλάξει. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι κατά την διάρκεια της έρευνας υπήρχαν μέρες που το κέντρο της Αθήνας ήταν κλειστό με πορείες και απεργίες.  Αυτό μας δείχνει πως η πεποίθηση αυτή είναι δυνατή και δεν εξασθενεί λόγω των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων.

Με μια πρώτη ματιά τα αποτελέσματα φαίνονται αισιόδοξα και ελπιδοφόρα. Αλλά από την στιγμή που ασχολούμαστε με την φιλοσοφία στην πράξη, ας εμβαθύνουμε λίγο στις απαντήσεις που μας δώσατε:

Αναρωτιόμαστε λοιπόν πως μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή στη ζωή μας και στον κόσμο.

Θα το κάνουμε εμείς ή θα αφήσουμε άλλους να είναι οι πρωταγωνιστές;

Αν προσέξουμε τον πίνακα των αποτελεσμάτων δύο είναι τα σημεία που θα μας προβληματίσουν:

Το πρώτο σημείο είναι το μεγάλο ποσοστό (88%) που παρουσιάζει η απάντηση Σωστό στην ερώτηση Μερικές φορές σκέφτομαι πως η συμπεριφορά των άλλων δεν είναι σωστή. Εδώ φαίνεται πως όλοι μας αναγνωρίζουμε τα λάθη στην συμπεριφορά των άλλων και μάλιστα μας απασχολούν αρκετά και τα θυμόμαστε. Επίσης γεννιέται ένα αυθόρμητο ερώτημα: Πως θα ήταν ο κόσμος μας αν όλοι φερόμασταν στους άλλους όπως θέλουμε να μας φέρονται; Αν αυτή η αλλαγή νοοτροπίας εφαρμοζόταν, μπορούμε να φανταστούμε την αλλαγή στη ζωή μας και στον κόσμο που ζούμε κατ' επέκταση;

Το δεύτερο σημείο που μας κινεί την περιέργεια είναι η περίφημη φράση (που ας το παραδεχτούμε όλοι την έχουμε πει έστω και μια φορά) ”Έτσι είμαι εγώ”, με ποσοστό στην απάντηση Σωστό 59%...! Μας έκανε εντύπωση όταν συμπληρώνατε τα ερωτηματολόγια που γελάγατε και συμπλήρωνε ο ένας το ερωτηματολόγιο του άλλου, σε αυτή την ερώτηση..! Η αλήθεια είναι ότι όταν ακούμε αυτά τα λόγια από τους άλλους ...εντυπώνονται στη μνήμη μας, αλλά αν τύχει να τα πούμε εμείς...τότε είναι εύκολο να τα ξεχάσουμε. Δεν είναι και μικρό ποσοστό, είναι πάνω από τον μέσο όρο. Το συμπέρασμα που μπορούμε να αντλήσουμε  εδώ είναι ότι εξαρτάται από το 41% των ανθρώπων αν θα αλλάξει η ζωή μας και ο κόσμος! Αφού το 59% από εμάς έτσι είναι και δεν αλλάζει! Δηλαδή βασίζονται οι προσδοκίες μας για την αλλαγή της ζωή μας και του κόσμου στον οποίο όλοι ζούμε, στη πρωτοβουλία και την θέληση του 41%.

Ας δούμε τώρα το θέμα από μία άλλη οπτική. Οι αλλαγές είναι συστατικά εξέλιξης της ανθρώπινης ζωής και της φύσης ολόκληρης. Το βλέπουμε γύρω μας, στο περιβάλλον, στις εποχές, στον εαυτό μας. Δεν είμαστε οι ίδιοι που ήμασταν πριν 4, 6 ή 10 χρόνια. Σημασία όμως έχει αν οι αλλαγές ήταν συνειδητή επιλογή μας ή έγιναν λόγω συνήθειας, ρουτίνας, μόδας ή παθητικότητας. Αν ονειρευόμαστε μια καλύτερη ζωή, έναν καλύτερο κόσμο τότε τι μας σταματάει να το πετύχουμε; Μήπως η προσωπικότητα μας που έτσι είναι και δεν αλλάζει; Μήπως πιστεύουμε ότι οι άλλοι μας εμποδίζουν γιατί η συμπεριφορά τους δεν είναι σωστή; Μήπως αντί να ασχολούμαστε με τους άλλους και να ξοδεύουμε ενέργεια, να φροντίσουμε να αλλάξουμε πρώτα εμείς;

Μπορούμε αντί για περιττά λόγια και κριτικές να προσφέρουμε το προσωπικό μας παράδειγμα. Είναι η πιο αυθεντική και ηρωική πράξη που μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να αλλάξει η ζωή και ο κόσμος μας. Και δεν είμαστε οι πρώτοι που το λέμε αυτό...

 

“Είναι αδύνατο να βελτιωθεί ο κόσμος εάν πρώτα δεν βελτιωθεί ο άνθρωπος.” Πλάτωνας

“Κάθε βελτίωση της κοινωνίας ξεκινάει από την βελτίωση του ανθρώπου.” Κομφούκιος

“Πρέπει να γίνεις η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο.” Μαχάτμα Γκάντι

 

Θα μας ενδιέφερε να λάβουμε email με τις δικές σας απόψεις για τα αποτελέσματα της έρευνας!