ΑΡΘΡΑ
Μια πλούσια αρθογραφία, σχετικά με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τον εσωτερισμο, την επιστήμη και άλλα ένδιαφέροντα θέματα.
Γουίν Τσούν Κούνγκ Φου

Η Κίνα είναι μία χώρα με βαθειά πολεμική παράδοση. Αποτέλεσε μία πηγή γέννησης και ανάπτυξης πολλών συστημάτων πολεμικών τεχνών. Ένα από αυτά -σχετικά πρόσφατο στυλ- είναι το Γουίν Τσουν.

Η προέλευση του Γουίν Τσούν Κούνγκ Φου

Το γνωστό μοναστήρι Σαολίν της επαρχίας Χονάν για πολλούς αιώνες αποτέλεσε την έδρα της ανάπτυξης των κινέζικων πολεμικών τεχνών. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τσινγκ (18ο αιώνα μ.Χ.) ο στρατός της κυβέρνησης Μαντσού επιτέθηκε στο μοναστήρι. Οι διοικητές πίστευαν ότι εκεί εκπαιδεύεται ένας στρατός, ο οποίος στο μέλλον θα απειλούσε την κεντρική εξουσία. Έτσι το μοναστήρι κάηκε και πολλοί μοναχοί σκοτώθηκαν. Από αυτήν την καταστροφή λέγεται ότι κατάφεραν να γλιτώσουν, μεταξύ άλλων, και πέντε μεγάλοι δάσκαλοι Σαολίν, οι οποίοι δημιούργησαν το Γουίν Τσουν ως μία εναλλακτική πολεμική τέχνη, η οποία δεν θα απαιτούσε μακρόχρονη εκπαίδευση.

nea acropoli wing chun

Ανάμεσα στους πέντε αυτούς δασκάλους υπήρχε και μία γυναίκα μοναχή η Νιγκ Μούι. Όταν κατέφυγε στο μοναστήρι του βουνού Τάι Λεγκ συνάντησε την Γιμ Γι και την κόρη της Γιμ Γουίν Τσουν (η ακριβής μετάφραση του ονόματος Γουίν Τσουν είναι «ελπίδα για το μέλλον»). Εκείνη την περίοδο η ομορφιά της κόρης είχε προσελκύσει την προσοχή ενός στρατιώτη, ο οποίος ήθελε να την παντρευτεί χωρίς τη συγκατάθεσή της. Η Νιγκ Μούι πληροφορούμενη το γεγονός συμφώνησε να της διδάξει την πολεμική τέχνη, για να μπορέσει να προστατέψει τον εαυτό της. Μετά από σκληρή και εντατική προπόνηση κατάφερε να μάθει το σύστημα αυτό και να νικήσει εύκολα σε μία μάχη τον ανεπιθύμητο στρατιώτη.

Κατόπιν η Γιμ Γουίν Τσουν ανέπτυξε το σύστημα και το διέδωσε σε διάφορους άλλους δασκάλους. Έτσι αυτό εξαπλώθηκε και άρχισε να γίνεται γνωστό λόγω της απλότητας και αποτελεσματικότητάς του στη μάχη.

Ο δάσκαλος Γιπ Μαν

Yip ManΑυτός που διαμόρφωσε το σύστημα καταλυτικά και του έδωσε τη μορφή μέσω της οποίας είναι σήμερα γνωστό ήταν ο δάσκαλος Γιπ Μαν (ο οποίος είναι ιδιαίτερα γνωστός, διότι ήταν ένας από τους δασκάλους του Μπρους Λι).

Ο ίδιος, πέρα από την εστίασή του στην τεχνική κατάρτιση των μαθητών του, επέμενε ιδιαίτερα στη λεγόμενη «εσωτερική δύναμη». Η ανάπτυξη αυτής της δύναμης επιτυγχάνεται μέσα από τη σωστή διοχέτευση της ηλεκτρομαγνητικής ή ζωτικής -Τσι, Πράνα κ.λπ.- ενέργειας του ανθρώπινου σώματος και η εξάσκησή της έχει διδαχτεί από όλους τους μεγάλους δασκάλους των πολεμικών τεχνών.

Σε μία επίδειξη πολεμικών τεχνών που είχε γίνει στο Χονγκ Κονγκ είχαν πάρει μέρος πολλοί δάσκαλοι διαφόρων συστημάτων και μεταξύ αυτών και ο Γιπ Μαν.

Υπήρχε ένας τοίχος, όπου οι δάσκαλοι χτυπούσαν με λακτίσματα και γροθιές επιδεικνύοντας τις δυνάμεις τους. Ο Γιπ Μαν σε ηλικία τότε 60 ετών, εφάρμοσε την τεχνική της παλάμης του Γουίν Τσουν, διοχετεύοντας ένα μεγάλο ποσοστό ζωτικής δύναμης. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργήσει ένα μεγάλο και βαθύ ρήγμα στο τοίχο, αφήνοντας άναυδο το πλήθος που παρακολουθούσε, όπως και τους δασκάλους που συμμετείχαν στην επίδειξη.

Ένα άλλο έντονο χαρακτηριστικό αυτού του μεγάλου δασκάλου ήταν η επιμονή του στην επαφή και τη διατήρηση των αρχών και των παραδόσεων του συστήματος και των πολεμικών τεχνών γενικότερα. Η φράση που χρησιμοποιούσε ο ίδιος και η οποία αποκάλυπτε τη σημασία που έδινε σε αυτά τα στοιχεία ήταν: «Όταν ένας άνθρωπος πίνει νερό, πρέπει πάντα να σκέφτεται και την πηγή του» και εννοούσε ότι το σύστημα δεν πρέπει να χάσει ποτέ την επαφή με την προέλευσή του, διότι εκεί βρίσκονται οι βασικότερες αρχές και αξίες, έτσι όπως αυτές δόθηκαν από τους ιδρυτές του.

Χάρη στον Γιπ Μαν και τις προσπάθειες του το σύστημα Γουίν Τσουν διαδόθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για να φτάσει, στις μέρες μας, να αποτελεί μία από τις γνωστότερες πολεμικές τέχνες, η οποία εξασκείται σε όλο τον κόσμο.

Βασικά χαρακτηριστικά του Γουίν Τσουν

Το Γουίν Τσουν αποτελεί ένα σύστημα, το οποίο συνδυάζει αρμονικά το παραδοσιακό στοιχείο των πολεμικών τεχνών -εθιμοτυπία, φόρμες κ.λπ.- με την πρακτικότητα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θεωρείται και ένα από τα καλύτερα συστήματα αυτοάμυνας. Δηλαδή οι τεχνικές του είναι απλές και εφαρμόσιμες, όχι μόνο στο πλαίσιο του Ντότζο, αλλά και στο δρόμο, όπου, όπως είναι γνωστό, δεν υπάρχουν κανόνες.

Κάποια από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι:

Η απλότητα, αποτελεί μία αρχή στην εξάσκηση του Γουίν Τσουν. Σκοπός είναι να αποφεύγονται οι πολυπλοκότητες, οι οποίες αποδεικνύονται ανούσιες και μη αποτελεσματικές σε πραγματικές συνθήκες μάχης.

Η χαλαρότητα, τόσο του σώματος όσο και του ψυχισμού του ασκούμενου. Αυτό το χαρακτηριστικό του επιτρέπει να είναι γρήγορος και ευέλικτος στην εξάσκηση των τεχνικών, όπως και να αποφεύγει τη βία και την ένταση διατηρώντας μία ψυχολογική ηρεμία, η οποία αποτελεί το κλειδί για την αποτελεσματικότητα του απέναντι σε δύσκολες καταστάσεις. Επίσης η χαλαρότητα επιτρέπει την ορθή διοχέτευση των λεπτότερων ενεργειών του ανθρώπινου σώματος, αυτό που ονομάζουμε δηλαδή «εσωτερική δύναμη».

wing tsun

Χρησιμοποιείται η ταυτόχρονη εφαρμογή του Γιν-Γιάνγκ, όπως αυτή εννοείται στο πλαίσιο του συστήματος. Το Γιν αποτελεί τεχνικές απόκρουσης χτυπημάτων, ενώ το Γιάνγκ είναι τα χτυπήματα του Γουίν Τσουν. Οπότε η άμυνα και η επίθεση εκτελούνται παράλληλα και αυτό δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον ασκούμενο όσον αναφορά την ταχύτητα αντίδρασης απέναντι σε οποιοδήποτε είδους επίθεση.

Η οικονομία κινήσεων, αποτελεί ένα άλλο χαρακτηριστικό του συστήματος. Επιτρέπει τους ασκούμενους να αποφεύγουν το χάσιμο χρόνου και ενέργειας σε μεγάλες περιφερειακές κινήσεις. Η πλειοψηφία των χτυπημάτων γίνονται σε ευθεία γραμμή, έτσι ώστε να είναι άμεσα, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Αυτά τα λίγα χαρακτηριστικά σίγουρα δεν μπορούν να αποδώσουν την αξία και τη φύση του Γουίν Τσουν. Μπορεί κάποιος να τα ανακαλύψει ολοκληρωμένα, μόνο αν εκπαιδευτεί ως ασκούμενος του συστήματος για κάποια χρόνια.

Μέσα σε όλη αυτήν την πολύ μεγάλη πλέον γκάμα των συστημάτων των πολεμικών τεχνών, το Γουίν Τσουν κατέχει μία αξιόλογη θέση λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που περιγράψαμε παραπάνω. Γι’ αυτό το λόγο έχει διαδοθεί σε όλο τον κόσμο και απασχολεί αυτήντη στιγμή πολλές χιλιάδες ασκούμενους.

Πέρα όμως από όλα αυτά, ο μαθητής των πολεμικών τεχνών δεν πρέπει να ξεχνάει ότι με οποιοδήποτε σύστημα και αν ασχολείται, πρέπει να καταφέρνει να βλέπει πίσω από τα φαινόμενα και να μπορεί να διακρίνει εκείνο το αδιόρατο στοιχείο που προσδίδει στις πολεμικές τέχνες την ουσία και τη σκοπιμότητά τους.

Αυτή την ουσία, που παραμένει κοινή για όλα τα συστήματα πολεμικών τεχνών και τα μετατρέπει σε έναν δρόμο αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης. Ένα δρόμο προς τη προσέγγιση του αληθινού μας εαυτού, την αφύπνιση και ενεργοποίηση των αρετών του ανθρώπου. Ένα δρόμο υπηρεσίας προς την ανθρωπότητα και τέλος ένα δρόμο προς τη φώτιση.

ΠΗΓΕΣ:

• http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%BF%CF%85%CE%AF%CE%BD_%CE%A4%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD

• http://www.wing-chun.gr/

• http://www.wingchun-gungfu.eu/EL L /traditional.htm