ΑΡΘΡΑ
Μια πλούσια αρθογραφία, σχετικά με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τον εσωτερισμο, την επιστήμη και άλλα ένδιαφέροντα θέματα.
Οι Ρίζες του TAE-KWON-DO

Η Κορέα είναι η χώρα προέλευσης του συστήματος πολεμικών τεχνών γνωστό ως Τ.Κ.D, του οποίου οι ρίζες προέρχονται από την αρχαιότητα, αν και θεωρείται σχετικά καινούρια μορφή πολεμικής τέχνης. Μαρτυρίες των αρχαίων πολεμικών τεχνών της χώρας υπάρχουν στις τοιχογραφίες των τάφων του Kochejeochong και Mooyongchong στην περιοχή Kogooryo, στις οποίες απεικονίζονται κάποιοι άντρες σε πολεμικές στάσεις, που θυμίζουν πολύ τη σύγχρονη τεχνική του Τ.Κ.D.

Η ιστορία μάς λέει ότι πριν από 1.300 χρόνια η Κορέα ήταν διαιρεμένη σε τρία βασίλεια: Σίλλα, Κογκουρίο και Μπαέκ–Τζε, που μάχονταν μεταξύ τους. Το βασίλειο του Σίλλα ήταν το πιο αδύναμο κι έτσι συχνά κινδύνευε από τις επιθέσεις των άλλων δύο. Για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης, κατά τη βασιλεία του 24ου βασιλιά του Σίλλα, του Ching-Heung, δημιουργήθηκε ένα επίλεκτο πολεμικό σώμα, που το αποτελούσαν άτομα αριστοκρατικής καταγωγής, μέλη της πολεμικής κάστας της χώρας. Αυτοί οι επίλεκτοι πολεμιστές ονομάστηκαν Hwa-Rang και ήταν κάτι αντίστοιχο με τους Σαμουράι της Ιαπωνίας. Ένας κώδικας τιμής που τους δόθηκε από ένα βουδιστή μοναχό αποτέλεσε τη βάση για την ηθική και πνευματική τους καλλιέργεια που την εξασκούσαν παράλληλα με τη σωματική τους άσκηση. Η εκπαίδευση τους ήταν αυστηρή και σκληρή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις συνθήκες της εποχής. Μάθαιναν τη χρήση κάθε είδους όπλων, ενώ ανέπτυξαν  πολύ μεγάλη επιδεξιότητα και στη «μάχη χωρίς όπλα», στην οποία χρησιμοποιούσαν με μεγάλη αποτελεσματικότητα τα χέρια και τα πόδια τους. Μέσα από αυτές τις τεχνικές αναπτύχθηκε το Hwa-Rang-Do και αποτέλεσε την άοπλη πολεμική τέχνη αυτού του επίλεκτου πολεμικού σώματος. 

Κατά τη διάρκεια των ετήσιων εθνικών εορτών που άρχιζαν στις 16 Ιουλίου και τελείωναν στις 15 Αυγούστου, διοργανώνονταν κάποιοι αγώνες, στους οποίους οι πολεμιστές Hwa-Rang περνούσαν ορισμένες δοκιμασίες, τελειοποιώντας τις τεχνικές τους στην τοξοβολία, την ιππασία, το κυνήγι και την άοπλη μάχη.

Οι ικανότητες και το λειτούργημα των Hwa-Rang τους έκαναν πασίγνωστους στη χώρα τους και γρήγορα μετατράπηκαν σε λαϊκό σύμβολο. Η δράση τους βοήθησε πάρα πολύ σε μία διαδοχή από νίκες του Σίλλα, που έφερε την τελική ένωση των βασιλείων της Κορέας.

Η άνθιση των πολεμικών τεχνών στην Κορέα τελείωσε με την εμφάνιση της δυναστείας Γι ( 1392-1910 μ.Χ.) η οποία έδωσε μία αστική χροιά στην τότε εποχή. Κατά τη διάρκεια της Ιαπωνικής κατοχής (1909–1945 μ.Χ.) απαγορεύτηκε ολότελα η άσκηση των Κορεάτικων πολεμικών τεχνών, ενώ αντίθετα προωθήθηκαν οι Ιαπωνικές πολεμικές τέχνες, όπως KARATE-DO, KENDO και JUDO.

tae kwon do

Με την απελευθέρωση της χερσονήσου, το 1946, αρχίζουν να επανεμφανίζονται στο προσκήνιο οι παραδοσιακές πολεμικές τέχνες της Κορέας. 

Ο τότε ανθυπολοχαγός Choi Hong Hi, ο οποίος γεννήθηκε το 1918 στη Myong Chun της βόρειας Κορέας, εξασκημένος στις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες της χώρας του, αρχίζει να διδάσκει στους στρατιώτες του ένα νέο είδος τέχνης. 

Το 1955 ένα συμβούλιο μεγάλων δασκάλων των πολεμικών τεχνών της Κορέας αναγνώρισε αυτήν την τέχνη σαν τη νέα πολεμική τέχνη της Χώρας, δίνοντας της το όνομα TAE-KWON-DO. Από τότε και στο εξής διδάσκεται στο στρατό και τα πανεπιστήμια της χώρας. 

Το 1961 εισχωρεί στις Η.Π.Α. και το 1965 στην Ευρώπη, μέσω κάποιων παρουσιάσεων. Από τότε αρχίζει και η ραγδαία εξάπλωση του σε όλα τα μέρη του κόσμου. Το 2000 εισάγεται επίσημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, ενώ σήμερα είναι διαδεδομένο σε περισσότερες από 147 χώρες, με 30.000.000 ασκούμενους και 3.000 Κορεάτες δασκάλους. 

Η τόσο μεγάλη και απότομη εξάπλωση του TAE-KWON-DO και η εύκολη αφομοίωσή του από το Δυτικό κόσμο οφείλεται στην απλότητα, το δυναμισμό και την αποτελεσματικότητα που το χαρακτηρίζει, όπως και το ότι αγγίζει περισσότερο την έννοια του αθλήματος, κάτι που το κάνει πιο αποδεκτό και κατανοητό στη Δυτική νοοτροπία. Η νεότητά του ως πολεμική τέχνη του προσδίδει τεχνικές κυρίως βασισμένες στη «βιο-μηχανική».

Το TAE-KWON-DO είναι μία αναπροσαρμογή των αρχαίων τεχνικών στο σημερινό κόσμο και μ’ αυτόν τον τρόπο γίνεται πιο εύπεπτο, ιδίως τώρα που οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να υιοθετούν σ’ ολόκληρο τον κόσμο έναν κοινό τρόπο ζωής και σκέψης. 

tae kwon do meaning 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

MICHEL ECHENIQUE, Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ν.Α.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΔΟΒΙΤΗΣ, T.K.D. Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΑΣΗ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΛΤΟ. 

ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, TAE KWON DO.