ΑΡΘΡΑ
Μια πλούσια αρθογραφία, σχετικά με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τον εσωτερισμο, την επιστήμη και άλλα ένδιαφέροντα θέματα.
Χρώματα & Υγεία

Το φυσικό μας σώμα περιβάλλεται από άλλα λεπτότερα σώματα, τα οποία δεν γίνονται αντιληπτά με τις αισθήσεις μας. Πρόκειται για το αιθερικό, ένα ηλεκτρομαγνητικό σώμα που ξεπερνά σε μέγεθος το φυσικό, το ενεργειακό ή πρανικό σώμα, που λαμβάνει και αποβάλει ενέργεια, το συγκινησιακό ή αστρικό σώμα, που είναι φορέας θετικών και αρνητικών συναισθημάτων και τον υποκειμενικό νου ή Κάμα Μάνας (σανσκριτικά). Τα τρία ανώτερα σώματα (ανώτερο νοητικό ή Μάνας, διαισθητικό ή Βούδι και Αγνή βούληση ή Άτμα) δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμα στον άνθρωπο. 

Σύμφωνα με την παραδοσιακή ιατρική, οι ασθένειες προδιαγράφονται σ’ στα λεπτότερα σώματα πριν εκδηλωθούν στο φυσικό. Επομένως η θεραπεία της ασθένειας σ’ αυτά τα επίπεδα, κραδασμικά ή ενεργειακά, προλαμβάνει την εμφάνισή της στο φυσικό επίπεδο. 

Αυτά τα λεπτότερα σώματα επηρεάζονται από τις δονήσεις και την ενέργεια που εκπέμπουν κάποια υλικά όπως τα πετρώματα, τα χρώματα και τα αρώματα, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά στις διαταράξεις που προκαλούνται σ’ αυτά τα επίπεδα. 

Κάθε χρώμα μπορεί να λειτουργήσει διεγερτικά ή καταπραϋντικά για ένα σύστημα ή όργανο του ανθρώπινου οργανισμού. Η σωστή χρήση των χρωμάτων μπορεί να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη ισορροπία των σωμάτων.

1638239

ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Το κόκκινο είναι το χρώμα της ζωτικότητας και τροφοδοτεί το φυσικό σώμα με ενέργεια. Η κόκκινες ακτίνες τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλουν στην θερμότητα του σώματος.

Το πορτοκαλί βοηθά στη ροή της ενέργειας στο σώμα. Θεωρείται συχνά ακτίνα της σοφίας, καθώς βρίσκεται ανάμεσα στο κόκκινο (φυσικό σώμα) και στο κίτρινο (νόηση). Σχετίζεται με τον σπλήνα και τη λειτουργία του νεφρού.

Το κίτρινο εκπέμπει φως. Επίσης είναι πλησιέστερο στο λευκό. Βρίσκεται στο ηλιακό πλέγμα, το οποίο σχετίζεται με το νευρικό σύστημα και τη λειτουργία της χώνευσης. Είναι το χρώμα της νόησης και έχει ευεργετικά αποτελέσματα στις νοητικές λειτουργίες. 

Το πράσινο χρώμα είναι το χρώμα της φύσης, της ισορροπίας, της γαλήνης και της αρμονίας. Το ένστικτό μας συχνά μας οδηγεί στο πράσινο όταν αποζητούμε ηρεμία και γαλήνη. Επηρεάζει την καρδιά και την πίεση του αίματος, ηρεμεί το νευρικό σύστημα και βοηθά στην ανανέωση των κυττάρων. Μια από τις αιτίες για τις διαταραχές της υγείας στα σύγχρονα αστικά κέντρα είναι η έλλειψη του πράσινου. 

Το μπλε είναι το χρώμα  που περιορίζει. Έχει καταπραϋντική δράση, αντισηπτικές ιδιότητες και βοηθά στην πτώση του πυρετού. Ανακουφίζει σε περιπτώσεις φλεγμονών, πυρετού και δρα ευεργετικά στην εμφάνιση σπασμών.

Το ίντιγκο (λουλακί) βοηθά στην ανάπτυξη και την απελευθέρωση του νου από φόβους και αναστολές. Σχετίζεται με το «τρίτο μάτι». Επηρεάζει την επίφυση που συνδέεται με τα νεύρα, τη φυσική και πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου. Τα όργανα ακοής και όρασης βρίσκονται κάτω από την επίδρασή του. Επίσης θεωρείται ότι έχει αναισθητική δράση.

Το μωβ (βιολετί) είναι το τελευταίο χρώμα του ηλιακού φάσματος και έχει τη μεγαλύτερη συχνότητα, δηλαδή την πιο λεπτή και ανώτερη ενέργεια.  Για το λόγο αυτό συχνά συσχετίζεται με κοσμικές ενεργειακές ακτίνες. Σχετίζεται με τον αδένα της υπόφυσης που είναι κέντρο διαίσθησης. Επενεργεί με χαλαρωτικό τρόπο στο ταραγμένο νευρικό σύστημα και χρησιμοποιείται σε πνευματικές και νευρικές ασθένειες και γενικά σε παθήσεις του εγκεφάλου.

 

ΕΠΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΤΑ ΤΣΑΚΡΑΣ

7597093475Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν επτά σημεία που λειτουργούν ως  πομποί και δέκτες ενέργειας. Τα σημεία αυτά ονομάζονται ενεργειακά κέντρα ή τσάκρας, που στα σανσκριτικά σημαίνει ρόδα. Η λειτουργία τους μας είναι γνωστή ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούμε. Όταν συγκεντρωνόμαστε ακουμπάμε το χέρι στον κρόταφο, όταν έχουμε άγχος ή αγωνία πιάνουμε το στομάχι μας κι όταν είμαστε λυπημένοι αγγίζουμε το μέρος της καρδιάς. Αυτές οι ενστικτώδεις κινήσεις δηλώνουν τη βαθύτερη σχέση αυτών των σημείων με το σώμα μας. 

Τα επτά ενεργειακά κέντρα μοιάζουν με επτά κλειδαριές που περιμένουν το κατάλληλο κλειδί για να ανοίξουν. Οι ακτίνες των επτά χρωμάτων του φάσματος μπορούν να ξεκλειδώσουν αυτά τα κέντρα. 

Πρώτο κέντρο: Είναι το κατώτερο τσάκρα και βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης.  Ονομάζεται Μουλαντάρα. Απ’ αυτό το σημείο ξεκινά η ζωογόνος δύναμη κάθε δραστηριότητας, η οποία ονομάζεται Κουνταλίνι. Ενεργοποιείται με το κόκκινο χρώμα.

Δεύτερο κέντρο: Βρίσκεται ένα εκατοστό κάτω από τον ομφαλό και ονομάζεται Σβαντιστάνα. Είναι το κέντρο του ασυνείδητου, του υποσυνείδητου και των πέντε αισθήσεων. Ενεργοποιείται με το πορτοκάλί χρώμα.

Τρίτο κέντρο: Βρίσκεται στο ηλιακό πλέγμα (ανάμεσα σε κοιλιά και θώρακα) και ονομάζεται Μανιπούρα. Ελέγχει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, της σκέψης και της κρίσης. Ενεργοποιείται με το κίτρινο χρώμα.

Τέταρτο κέντρο: Βρίσκεται στο θώρακα, στην περιοχή της καρδιάς και ονομάζεται Αναχάτα. Σ’ αυτό το σημείο γεννιούνται τα συναισθήματα. Επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς και ενεργοποιείται με το πράσινο χρώμα.

Πέμπτο κέντρο: Βρίσκεται στη βάση του λαιμού και ονομάζεται Βισούδι. Είναι το κέντρο του λόγου και της επικοινωνίας. Ενεργοποιείται με το μπλε χρώμα.

Έκτο κέντρο: Βρίσκεται ανάμεσα στα φρύδια, στο σημείο που ονομάζεται «τρίτο μάτι». Λέγεται Άγνα. Είναι το κέντρο της διαίσθησης, της διορατικότητας, της εξωαισθητικής πραγματικότητας. Ενεργοποιείται με το χρώμα ίντιγκο (λουλακί).

Έβδομο κέντρο: Βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού και σχετίζεται με τον αδένα της υπόφυσης. Ονομάζεται Σαχασράρα. Είναι το κέντρο της συνειδητής σχέσης του ατομικού με το συμπαντικό. Ενεργοποιείται με το βιολέ χρώμα.

 

ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το κόκκινο χρώμα προσδίδει αυτοπεποίθηση, πρωτοβουλία, εγρήγορση και αύξηση του θάρρους.

Το πορτοκαλί χρώμα είναι ευεργετικό για την εξάλειψη ψυχολογικών ανωμαλιών και αναστολών, βοηθά στη διεύρυνση της αντίληψης και στη βελτίωση της νόησης, με αποτέλεσμα την κατανόηση και την ανεκτικότητα. 

Το κίτρινο χρώμα εναρμονίζει τη στάση του ανθρώπου στη ζωή, του δίνει ισορροπία και αισιοδοξία. 

Το πράσινο χρώμα δημιουργεί αίσθηση ανανέωσης και φρεσκάδας, όπως ο ερχομός της άνοιξης. Καταπολεμά το άγχος, τους φόβους την αίσθηση πίεσης, που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακά προβλήματα.

Το μπλε χρώμα βοηθά σε περιπτώσεις εκνευρισμού, ακόμη και υστερίας, καθώς βοηθά στη χαλάρωση.

Το χρώμα ίντιγκο (λουλακί) κρατά την ισορροπία και απομακρύνει φόβους και καταπίεση που προκύπτουν από διανοητικές διαταραχές.

Το βιολέ χρώμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη πνευματικών και διαισθητικών ικανοτήτων. 

 

Η θεραπεία με χρώματα έχει διάφορες μορφές. Μπορεί να εστιαστεί μία ακτίνα χρώματος ή και περισσότερες σ’ ένα σημείο του σώματος ή σε ολόκληρο το σώμα. Είναι επίσης δυνατή η χρήση ακτίνων λέιζερ.  Ένας άλλος τρόπος για να μεταφερθεί η ενέργεια του χρώματος στον οργανισμό είναι ο ασθενής να πιει χρωματισμένο νερό, το οποίο έχει μείνει στον ήλιο για κάποιο χρόνο και έχει πάρει την ενέργεια του χρώματος. Σε κάθε περίπτωση πάντως πρόκειται για ένα σύστημα που αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπο χωριστά, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητές του. Θεραπεύει ασθενείς και όχι ασθένειες. 

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

• «Οι μυστικές δυνάμεις των πολύτιμων και των ημιπολύτιμων λίθων», Θωμάς Π. Μαστακούρης, Εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ

•«Xρωματοθεραπεία», άρθρο του Σ. Λαδά στο περιοδικό Νέα Ακρόπολη