Γιατί Φιλοσοφικές Πολεμικές Τέχνες;
Η φιλοσοφική στάση είναι ένα κύριο χαρακτηριστικό του ανθρώπου. Η Φιλοσοφία -σαν αγάπη στη σοφία- είναι που έχει οδηγήσει τα βήματα του ανθρώπου μέσα στα δύσκολα μονοπάτια της εξέλιξης. Ο κάθε άνθρωπος που ασχολείται σοβαρά με κάτι, πρέπει πρώτα απ' όλα να είναι φιλόσοφος, να αναρωτιέται για το γιατί των πραγμάτων και να αναζητά τη γνώση που θα τον οδηγήσει στη σοφία.
Οι Πολεμικές Τέχνες είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένες με το Φιλοσοφικό δρόμο. Όλοι οι μεγάλοι Δάσκαλοι και Ιδρυτές Συστημάτων Πολεμικών Τεχνών είχαν ασχοληθεί με τη Φιλοσοφία. Αυτό φαίνεται από τη ζωή τους και την κληρονομιά που άφησαν με πρώτο τον Μποντιντάρμα, που θεωρείται ο θεμελιωτής των Πολεμικών Τεχνών στην Κίνα.
Σήμερα βλέπουμε όλο και περισσότερος κόσμος να ασχολείται με τις Πολεμικές Τέχνες. Όμως η ενασχόληση αυτή, αν και φτάνει σε αρκετά υψηλό επίπεδο από τεχνική άποψη, δεν περιλαμβάνει τη φιλοσοφική αναζήτηση.
«Δυστυχώς οι μοντέρνες Πολεμικές τέχνες έχουν μετατραπεί σε ένα όμορφο παιχνίδι για μικροαστούς», όπως αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου: «Ο Eσωτερικός Δρόμος των Πολεμικών Τεχνών» Μ. Ετσενίκε.
Η έλλειψη φιλοσοφικής στάσης και εσωτερικής αναζήτησης είναι που έχουν στερήσει τις Πολεμικές Τέχνες σήμερα από σημαντικά στοιχεία που χαρακτήριζαν αρχικά όλα τα παραδοσιακά συστήματα Πολεμικών Τεχνών. Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται:
• Στη σχέση Δασκάλου και μαθητή.
• Στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και την αναζήτηση του πνεύματος του Πολεμιστή.
• Στη νίκη ενάντια στα κατώτερα στοιχεία του εαυτού του, όπως τους φόβους, τα πάθη και τους εγωισμούς κάθε είδους.
• Και τελικά τη νίκη πάνω στην άγνοια, που θα οδηγήσει στη σοφία.
Η εθιμοτυπία, η πειθαρχία, η δυναμική παρατήρηση της φύσης, η αυτοσυγκέντρωση, ο διαλογισμός, η ενσυνείδητη αναπνοή και κίνηση, οι γνώση για τα λεπτότερα ενεργειακά σώματα του ανθρώπου είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνόδευαν τις Πολεμικές Τέχνες, έτσι όπως τις ξεκίνησαν οι μεγάλοι Δάσκαλοι, οι οποίοι τις παρουσίασαν σαν ένα δρόμο αυτοβελτίωσης του ατόμου.
Σήμερα, λόγω και της μετατροπής σε σπορ, οι Πολεμικές Τέχνες έχουν χάσει αρκετά από αυτά τα στοιχεία. Μέσα από αυτήν τη σελίδα θα προσπαθήσουμε να τα τονίσουμε και να εμβαθύνουμε σ' αυτά, με στόχο να καταλάβουμε ότι και η εσωτερική μάχη είναι μέρος των Πολεμικών Τεχνών και όπως έλεγε ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας:
«Το να νικήσει κανείς τον εαυτό του είναι η πρώτη και η μεγαλύτερη από όλες τις νίκες»