ΑΡΘΡΑ
Μια πλούσια αρθογραφία, σχετικά με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τον εσωτερισμο, την επιστήμη και άλλα ένδιαφέροντα θέματα.
Yueh Fei

ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗΣ ΤΗΣ  ΔΥΝΑΣΤΕΙΑΣ ΤΩΝ SUNG

O Yueh Fei (Γιάο Φέι) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στρατηγούς της δυναστείας των Sung και αναγνωρίζεται ως μια ηρωική και στρατιωτική φυσιογνωμία της κινέζικης ιστορίας. Ήταν αυτός που δημιούργησε τη μακριά φόρμα του Τάι-τσι (Tai Chi Cheung Kuen). Επίσης αναφέρεται και ως ο δημιουργός της φόρμας του βαμβακιού (Mien Kuen).

Έγινε μεγάλος λαϊκός ήρωας χάρη στις ικανότητές του στο χειρισμό του σπαθιού και του κονταριού, καθώς και στις φοβερές τεχνικές του σε άοπλη μάχη. Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλη η φιλοπατρία της οικογένειάς του, ώστε, όταν θα πήγαινε για πρώτη φορά στον πόλεμο, η μητέρα του έγραψε πάνω στην πλάτη του «να είσαι πιστός και να προστατεύσεις με κάθε τίμημα τη χώρα σου».

Για τους περισσότερους κινέζους ενσάρκωνε όλο το πατριωτικό, ηρωικό και πολεμικό πνεύμα ενός πατριώτη και εθνικού ήρωα. Μέσα στους κύκλους των πολεμικών τεχνών, του αποδόθηκε η ίδρυση πολλών και διαφορετικών στυλ πολεμικών τεχνών, συμπεριλαμβάνοντας «Το (γαμψό) Νύχι του Αετού» και την άσκηση υγείας γνωστή σαν «Οκτώ κομμάτια από μπροκάρ (ύφασμα)». 

nea acropoli yueh fei

Του δόθηκε συχνά αναγνώριση εξαιτίας των επιτευγμάτων του και του κριτικού του ρόλου, μέσα στην κινέζικη ιστορία. Είναι γενικά αποδεκτό ότι, οι σε μεγάλο βαθμό  γνώσεις του στην τέχνη του πολέμου και η σκληρή εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες, καθώς και η συνεχόμενη εξάσκηση των στρατιωτών του, οδηγούσαν αυτόν και το στρατό του σε μεγάλες στρατιωτικές επιτυχίες. Γνωστά συγγράμματα αναφέρουν ότι ο Yueh Fei δίδασκε «Yin Yi Liu He Quang» (Καρδιά, μυαλό και οι έξι αρμονίες στη μάχη) στο στρατό και συνεισέφερε με πολλά συγγράμματα σχετικά με το Xingyi. Ωστόσο οι περισσότεροι μαθητές συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις  ότι ο στρατηγός Yueh Fei πραγματικά ανακάλυψε την τέχνη του Xingyi. Οι έξι αρμονίες αναφέρονται στις τρεις εσωτερικές αρμονίες (η καρδιά ή ο πόθος συντονίζονται με την  προσήλωση. Η προσήλωση συντονίζει το ki ή ζωτική ενέργεια. Το ki συντονίζεται με τη δύναμη. Στις τρεις εξωτερικές αρμονίες οι ώμοι συντονίζονται με τους γοφούς, οι αγκώνες με τα γόνατα και τα χέρια με τα πόδια. 

Μια από τις πιο πρόσφατες αναφορές στο Yueh Fei βρίσκεται στα μαθήματα παραδοσιακών πολεμικών τεχνών «Preface to six Harmor Boxing» γραμμένο το 1750 από τον Liuhequan Xu.

Η ιστορία για το πρόσωπό του είναι λίγο πολύ ανακατεμένη με το μύθο και το θρύλο. Λέγεται ότι κατά τη γέννησή, του ένα μεγάλο πουλί πέταξε από πάνω του και τίναξε τα φτερά του, που ήταν γεμάτα χιόνι, πάνω στο νεογέννητο Φέι. Την ίδια χρονιά πλημμύρισε ο Κίτρινος Ποταμός και η μητέρα του τον έσωσε ανεβάζοντάς τον σ’ ένα ψηλό δέντρο. 

Από μικρός είχε την ικανότητα να μελετά και  να μαθαίνει πολύ γρήγορα τους κυριότερους αρχαίους συγγραφείς και κλασικούς ποιητές. Ήταν τόσο ικανός στην τοξοβολία, που μπορούσε να ρίχνει και με τα δύο χέρια εξίσου καλά. Ο Chow Tung ήταν δάσκαλός του και του χάρισε το αγαπημένο του τόξο όταν ο Yueh Fei κατάφερε να τον νικήσει στην τοξοβολία καρφώνοντας τα τρία του βέλη πάνω σε αυτά του δασκάλου του. Ο ίδιος δάσκαλος τον δίδαξε επίσης και την τέχνη του κονταριού, του ακοντίου, του δόρατος, του σπαθιού και του μαστιγίου. 

Είχε αποκτήσει μεγάλες γνώσεις πάνω στη γνώση του πολέμου και χρησιμοποιούσε με μεγάλη επιτυχία στρατηγικές και τεχνικές αιφνιδιασμού και ανταρτοπόλεμου. Είχε την ικανότητα να επιβάλει την πειθαρχία και την αυστηρή εκπαίδευση στο στρατό του, καταφέρνοντας πάντα να κερδίζει την εκτίμηση και το σεβασμό του. Ήταν παράτολμος και διακρινόταν κυρίως για την εξυπνάδα, την πονηριά και τον ηρωισμό του. Στην εκπαίδευση των ανδρών του ήταν πολύ σκληρός και απαιτούσε να εξασκούνται φορώντας ολόκληρη την πανοπλία, όπως έκανε και ο ίδιος. Όποτε ένιωθε βαριεστημένος, διέταζε τους άντρες του να πηδούν ψηλούς τοίχους, βράχους και μεγάλα χαντάκια, σπάζοντας έτσι τη μονοτονία. Μια φορά, ο υιοθετημένος του γιος έπεσε κάτω στην προσπάθειά του να πηδήξει ένα βράχο. Ο Yueh Fei διέταξε να τον μαστιγώσουν αλύπητα, δείχνοντας έτσι ότι δεν χαρίζεται ούτε καν στο γιο του, ενώ παράλληλα του έδινε να καταλάβει ότι από αυτόν περίμενε περισσότερα. 

Η σχέση του με τον αυτοκράτορα  Κάο ήταν πολύ κοντινή και αυτό αποδεικνύεται από τα έγγραφα τιμών που του απονεμήθηκαν σε πολύ νεαρή ηλικία  αλλά και μέχρι το θάνατό του. Πήρε τον τίτλο του αρχιστράτηγου σε πολύ μικρή ηλικία, αλλά δεν μπορούσε να πάρει μεγαλύτερο βαθμό λόγω ηλικίας. Λίγα χρόνια μετά και αφού κέρδισε σε πολλές μάχες, του δόθηκε ο τίτλος του γενικού αρχιστράτηγου. Αφού νίκησε όλους τους μεγάλους αντίπαλους στρατηγούς της εποχής του και επέβαλε την τάξη στις επαρχίες όπου δρούσε, ο αυτοκράτορας Κάο τον διόρισε διοικητή των επαρχιών Tao και Tai σε ένδειξη εμπιστοσύνης. Η διοίκηση ήταν η πλέον σπουδαία για την αυτοκρατορία και ο Yueh Fei ικανότατος αρχηγός. 

Σε ηλικία 39 ετών ο μεγάλος αυτός στρατηγός δολοφονήθηκε ενώ κοιμόταν, κατά τη διάρκεια ενός πραξικοπήματος. Δύο μέρες μετά, το πραξικόπημα καταστάληκε και οι πέντε χιλιάδες αξιωματικοί που συμμετείχαν σ’ αυτό σφαγιάσθηκαν. Μαζί με τους στασιαστές εκτελέστηκαν  και οι δολοφόνοι του Yueh Fei μπροστά στο λείψανό του.

Ο Yueh Fei θεωρείται ο μεγαλύτερος στρατιωτικός ήρωας της αρχαίας Κίνας και προπάτορας πολλών τεχνικών του παραδοσιακού Kung Fu.

 

ΠΗΓΕΣ

Περιοδικό WU SHU SWAN  (τεύχος Ιανουαρίου 1979)

http://wikipedia

http://www.geocities.com/ottawakungfu