ΝΕΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Ποιοι είμαστε; Γιατί "Νέα Ακρόπολη"; Ποιες είναι οι αρχές μας; Δείτε εδώ:

Πώς μπορώ να γίνω μέλος;

Αν θέλεις να γίνεις μέλος της Νέας Ακρόπολης, δεν έχεις παρά να γραφτείς και να ολοκληρώσεις το Σεμινάριο Φιλοσοφίας και Εσωτερικής Αναζήτησης! Το σεμινάριο εισαγωγής στη Φιλοσοφία πραγματοποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε όλες τις πόλεις όπου λειτουργεί η Ν.Α..

 

Τι θα μου προσφέρει η συμμετοχή μου στο σεμινάριο Εισαγωγής στη Φιλοσοφία; Πρέπει να έχω γνώσεις πάνω σε αυτά τα θέματα;

Το σεμινάριο Εισαγωγής στη Φιλοσοφία αντιστοιχεί σε μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή της παραδοσιακής γνώσης. Προσφέρει μια ολιστική μορφή εκπαίδευσης, η οποία, όπως ο κλασσικός ουμανισμός, συνδέει τις Επιστήμες, τις Τέχνες και τις Φιλοσοφίες με συγκριτικό τρόπο. Σε όλα τα σεμινάριά μας θέλουμε να δώσουμε χρήσιμες εξηγήσεις και εργαλεία για την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής και σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε τη στεγνή θεωρητική κατάρτιση. Επιπλέον, αυτά προσαρμόζονται σε κάθε τύπο ανθρώπου και δεν προϋποθέτουν προηγούμενη ενασχόληση με το θέμα ή ακαδημαϊκές σπουδές.

 

Πρέπει να πληρώνω για να παρακολουθώ τις δραστηριότητές σας;

Όλες οι δραστηριότητές μας είναι με ελεύθερη είσοδο. Στη Νέα Ακρόπολη καλύπτουμε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων μέσα από πολιτιστικές και εθελοντικές δράσεις. Η παρακολούθηση των σεμιναρίων εισαγωγής στη Φιλοσοφία ορίζει μια οικονομική συμμετοχή, βάση του καταστατικού μας, η οποία διαμορφώνεται ανάλογα με τις δυνατότητες του ενδιαφερομένου.

 

Πώς μπορώ να βοηθήσω αν δεν είμαι μέλος;

Μπορείς πολύ εύκολα να συνεργαστείς στα εθελοντικά μας προγράμματα, οικολογικά και κοινωνικά, καθώς και σε όλες τις δράσεις μας. Επισκέψου οποιοδήποτε από τα παραρτήματα μας στην Ελλάδα και μάθε περισσότερα για τις αρχές μας και τις δραστηριότητές μας.

 

Έχει η "Νέα Ακρόπολη" νομικό πρόσωπο;

Ναι. Σε όλες τις χώρες στις οποίες βρισκόμαστε, κάθε παράρτημα είναι εγγεγραμμένο σύμφωνα με την κατά τόπους νομοθεσία. Η Ν.Α., ως ένας μη κερδοσκοπικός διεθνής οργανισμός είναι εγγεγραμμένος στο Βέλγιο με Βασιλικό διάταγμα με ημερομηνία 12 Φεβρουαρίου 1990. No. 3/12-941/s. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 1980 ως Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο με αριθμό καταστατικού 10670/82 της 28ης Νοεμβρίου 1981 από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

 

Πώς βρίσκετε χρηματοδότηση για τις δραστηριότητές σας;

Η Νέα Ακρόπολη έχει αναπτύξει μια οικονομική βιωσιμότητα που στηρίζεται στους εξής άξονες:
1. Τα μέλη μας συμμετέχουν με μια μηνιαία εισφορά, η οποία καθορίζεται από το καταστατικό μας, και διαμορφώνεται ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός.
2. Οι δραστηριότητές μας μπορούν να υποστηριχθούν από χορηγίες ιδιωτικών εταιρειών.
3. Η εθελοντική προσφορά και η εθελοντική δράση είναι ο βασικός άξονας μέσα από τον οποίο διοργανώνονται και οι δραστηριότητές μας.

 

Γιατί χρησιμοποιείτε στην επωνυμία σας την «Ακρόπολη»;

Στην Αρχαία Ελλάδα, η Ακρόπολη οριζόταν ως το υψηλότερο τμήμα της πόλης. Το άκρο της πόλης, εκεί που συμβολικά δημιουργούνταν ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του ορατού και του αοράτου, γεγονός που υποδηλώνει τον υψηλότερο εαυτό. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος σήμερα έχει ανάγκη από μια Νέα Ακρόπολη που δεν θα είναι κατασκευασμένη από πέτρα και μάρμαρο, αλλά από ανθρώπους που στόχο έχουν να ανακτήσουν τους ισχυρούς δεσμούς ένωσης μεταξύ τους και με τη φύση. Σήμερα η Νέα Ακρόπολη είναι παρούσα σε περισσότερες από 55 χώρες και συγκεντρώνει πάνω από 15.000 εθελοντές και εκατοντάδες φίλους, οι οποίοι εκφράζονται σε περισσότερες από δεκαπέντε γλώσσες.

 

Έχω ακούσει / διαβάσει κριτικές για τη "Νέα Ακρόπολη". Τι απαντάτε σε αυτές τις κριτικές;

Είναι απολύτως φυσικό να υπάρχουν κάποιοι που δε συμφωνούν ή που δεν τους αρέσει για κάποιο λόγο η Νέα Ακρόπολη. Σεβόμαστε την εξωτερική και εσωτερική κριτική και μαθαίνουμε από αυτή μιας και γνωρίζουμε ότι φυσικά δεν είμαστε τέλειοι. Παρόλα αυτά αρνούμαστε και απορρίπτουμε την ανειλικρινή χρήση εκείνων των μέσων μαζικής ενημέρωσης ή των μέσων του internet που στόχο έχουν να χειραγωγήσουν την εικόνας μας. Η απάντησή μας σε αυτές τις κριτικές είναι το έργο μας για την προώθηση της εκπαίδευσης και της ελευθερίας της σκέψης σε περισσότερες από πενήντα χώρες σε όλο τον κόσμο, έχοντας τις πόρτες μας πάντα ανοικτές σε όσους θέλουν να μας γνωρίσουν.

 

Σχετίζεται η "Νέα Ακρόπολη" με κάποια θρησκευτική ή μυστικιστική οργάνωση;

Όχι. Οι Αρχές μας και ο καταστατικός μας χάρτης θεσπίζουν το σεβασμό για όλα τα θρησκευτικά πιστεύω και τις διάφορες θρησκευτικές μορφές. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η άγνοια και ο φανατισμός το μόνο που προκαλούν είναι βία και μίσος «στο όνομα του Θεού». Για αυτό το λόγο καλούμε σε μια προσεκτική συγκριτική μελέτη που επιτρέπει να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίες ανάμεσα στους ανθρώπους αντί διαχωριστικά τείχη. Σεβόμαστε πλήρως τα θρησκευτικά «πιστεύω» των μελών μας και όλων των συνανθρώπων μας.

 

Η "Νέα Ακρόπολη" είναι μια οργάνωση με «φιλο-δεξιές ή φιλο-αριστερές τάσεις»;

Η Νέα Ακρόπολη δεν είναι ένα πολιτικό κόμμα και ούτε σχετίζεται με οποιοδήποτε κόμμα ή τέτοιου είδους τάσεις. Πιστεύουμε ότι οι θέσεις φανατισμού προκαλούν μόνο βία και διάσπαση. Αντίθετα, η μελέτη της ιστορίας και ο διαλογισμός σε βάθος προωθούν ανεκτικότητα και κατανόηση μεταξύ των πολιτών μιας κοινωνίας. Στις μοντέρνες μας κοινωνίες λείπουν πολίτες με θέληση συνεργασίας για το κοινό καλό ανεξάρτητα από πολιτικές τοποθετήσεις.