ΑΡΘΡΑ
Μια πλούσια αρθογραφία, σχετικά με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τον εσωτερισμο, την επιστήμη και άλλα ένδιαφέροντα θέματα.
Ένα χαμόγελο…

Άνθρωποι στενοχωρημένοι, σκυθρωποί και αδιάφοροι κυκλοφορούν όλο και περισσότερο στους δρόμους, στους χώρους εργασίας μας και ακόμα και μέσα στο σπίτι μας. 

Μπορεί τα πράγματα να μη βγαίνουν πάντα όπως τα περιμέναμε και τα προβλήματα να συσσωρεύονται χωρίς να βρίσκουμε λύσεις, μπορεί να πληγωνόμαστε και να απογοητευόμαστε από ανθρώπους και καταστάσεις, αλλά αν λείπουν η καλή διάθεση, η αισιοδοξία και το χαμόγελο, όλα θα είναι χαμένα. Σε κάποια ταινία που είδα κάποτε ο πρωταγωνιστής έλεγε: «Γέλα! Η χαρά κρατάει τα προβλήματα μακριά!»

 

Ένα χαμόγελο δε λύνει τα προβλήματα… αλλά βοηθάει αποτελεσματικά! 

cute smling baby wallpapersΤα προβλήματα μοιάζουν με φαντάσματα, που κινούνται και μεγαλώνουν στο σκοτάδι και το χαμόγελο με μια ακτίνα φωτός, που συντελεί στη διάλυση του σκοταδιού. 

Το χαμόγελο είναι μια εντελώς ανθρώπινη έκφραση, που μας εξυψώνει από τη ζωική μας φύση και μας κάνει πιο ανθρώπινους, γιατί μόνο οι άνθρωποι είναι ικανοί να χαμογελούν. 

 

Γι’ αυτό, όταν αισθάνεσαι αποθάρρυνση και λύπη… χαμογέλα!

 

Όταν χαμογελάμε, ο εγκέφαλός μας εκλύει ενδορφίνες, λεγόμενες επίσης και «ορμόνες anti-stress» ή «ορμόνες της ευτυχίας». Με τον τρόπο αυτό, ο φυσικός και ο συναισθηματικός πόνος καταπραΰνονται, η κούραση ελαττώνεται και έτσι ανανεώνουμε τις δυνάμεις μας πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα. 

Οι ενδορφίνες ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, διατηρούν τα κύτταρα του εγκεφάλου μας υγιή, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και έχουν αντιγηραντική δράση. 

Οι ταοϊστές λένε ότι το χαμόγελο είναι η πιο δυνατή ενέργεια και ότι όταν χαμογελάμε, τα όργανά μας εκκρίνουν μια ουσία γλυκιά σαν το μέλι, που ξεμπλοκάρει τον εαυτό μας.

 

Η καλή μας διάθεση αυξάνεται με το χαμόγελο και αυτό μας επιτρέπει να ελέγχουμε το άγχος και να αισθανόμαστε μεγαλύτερη ευεξία. Με το χαμόγελο προσαρμοζόμαστε ευκολότερα σε αντίξοες συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η νοητική μας ευλυγισία και η ικανότητά μας να σκεφτόμαστε ολιστικά. Έχει ειπωθεί: «οι βιταμίνες δυναμώνουν το σώμα σου, αλλά το χαμόγελο δυναμώνει την ψυχή σου».

 

Σ’ έναν κόσμο σκοτεινό το χαμόγελο είναι ένα δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε σε όσους βρίσκονται γύρω μας, «φωτίζει περισσότερο από το ηλεκτρικό ρεύμα και κοστίζει λιγότερο». 

Ένα αληθινό χαμόγελο, όχι ειρωνικό ούτε προσποιητό, βελτιώνει τις ανθρώπινες σχέσεις, πράγμα που η λαϊκή σοφία έχει εκφράσει λέγοντας ότι «η μικρότερη διάσταση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους είναι ένα χαμόγελο». 

 

Το χαμόγελο είναι μια γλώσσα, μια κατεξοχήν ανθρώπινη γλώσσα, που μπορεί να εκφράζει χωρίς λέξεις όλο τον πλούτο της ψυχής μας: δίνει θάρρος και εμψυχώνει στη δράση, δηλώνει το στήριγμα και την κατανόησή μας, φανερώνει εντιμότητα και ειλικρίνεια, εκφράζει συμπάθεια και αγάπη, προσφέρει ελπίδα και αισιοδοξία… φωτίζει τον κόσμο γύρω μας. 

 

Μην αφήσεις ούτε μια μέρα να περάσει χωρίς να χαρίσεις ένα χαμόγελο στον εαυτό σου και σε όποιον το έχει ανάγκη. Και αν κανένας δεν χαμογελά… χαμογέλασε εσύ πρώτος και θα δεις ότι το χαμόγελο είναι μεταδοτικό.