ΑΡΘΡΑ
Μια πλούσια αρθογραφία, σχετικά με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τον εσωτερισμο, την επιστήμη και άλλα ένδιαφέροντα θέματα.
Χαλάρωση και διευθέτηση του άγχους

Οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες, ο ρυθμός πολύ γρήγορος και κατά συνέπεια είμαστε συνεχώς αγχωμένοι. Πολλές φορές αισθανόμαστε ότι όλοι περιμένουν κάτι από μας… Τρέχουμε για να προφτάσουμε, η καρδιά μας χτυπά μονίμως γρηγορότερα, κοντανασαίνουμε, οι αντοχές και η υπομονή μας συχνά «χτυπούν κόκκινο» και το βράδυ δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε, με αποτέλεσμα να ξυπνάμε νευρικοί και οξύθυμοι. Το στρες μας κυριεύει και γίνεται ανεξέλεγκτο προκαλώντας πολλά και σημαντικά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Το αίσθημα του άγχους δρα ύπουλα και προκαλεί στα νεύρα μας μεγαλύτερη ζημιά  απ’ όση νομίζουμε. Ένα άτομο με άγχος δεν μπορεί να απολαύσει τη ζωή του. Δυσχεραίνεται η λειτουργία του εγκεφάλου του, μπλοκάρεται το νευρικό του σύστημα και παρεμποδίζεται η κυκλοφορία του αίματός του. Ποτέ δεν αφήνει τον εαυτό του «ελεύθερο». Άγχος είναι η δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που περιλαμβάνει αισθήματα φόβου ή και τρόμου, σαν αντίδραση σε κάποιο κίνδυνο του οποίου η πηγή είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη ή μη αναγνωρίσιμη. Είναι μία κατάσταση που μπορεί να μας παραλύσει ή να μας κάνει να σπάσουμε τα προσωπικά μας ρεκόρ επιδόσεων. Το Άγχος δεν είναι καλό ή κακό από μόνο του, η δική μας αντιμετώπιση είναι που μπορεί να το κάνει υγιές ή προβληματικό.

Η κατάσταση έντασης που προκαλείται στον οργανισμό μας και την ονομάζουμε άγχος δεν υπάρχει μόνο στη σύγχρονη εποχή. Κάθε φορά που ο άνθρωπος αντιμετώπιζε μία απειλητική κατάσταση, όπως την επίθεση ενός ζώου, ενεργοποιείτο ο μηχανισμός αυτός στον οργανισμό του, ώστε να τον κάνει ικανό να αντιμετωπίσει μία μάχη ή να τραπεί σε φυγή. Μόνο που τότε ο κίνδυνος ήταν πραγματικός και άμεσος. Στις μέρες μας τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα και η εκτόνωση της έντασης δεν είναι άμεση.

nea acropoli stressed relaxΤο άγχος είναι ένας μηχανισμός που έχει αναπτυχθεί στον ανθρώπινο οργανισμό εδώ και χιλιάδες χρόνια, ώστε να τον βοηθήσει να μπορεί να αντεπεξέρχεται επιτυχώς σε δύσκολες καταστάσεις. Βιολογικά λοιπόν, όταν ο άνθρωπος βιώνει μία τέτοια κατάσταση, τίθεται σε λειτουργία το Συμπαθητικό μέρος του νευρικού συστήματος,  προκαλείται μία σειρά αντιδράσεων και εκκρίνονται συγκεκριμένες ουσίες, κυρίως αδρεναλίνη και κορτιζόνη, ώστε το ανθρώπινο σώμα να έρθει σε κατάσταση έντονης εγρήγορσης. Με άλλα λόγια το σώμα τίθεται σε κατάσταση συναγερμού!


Το άγχος έχει άμεση επίδραση στο νευρικό μας σύστημα το οποίο έχει δύο παρακλάδια:
Α) Το παρασυμπαθητικό σύστημα, που είναι υπεύθυνο για τη χαλάρωση και συντελεί στην ανάπαυση, την πέψη και την ανάρρωση
Β) Το συμπαθητικό σύστημα, που είναι υπεύθυνο για την εγρήγορση και προετοιμάζει το σώμα για επίθεση ή φυγή.


ponos 1Για να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε το άγχος, υπάρχουν τρία βασικά πράγματα που μπορούμε και είναι καλό είναι να κάνουμε:
1.  Να ασχοληθούμε με μία χειρωνακτική εργασία ή να γυμναστούμε, ώστε να εκτονώσουμε την κατάσταση αυτή της έντονης εγρήγορσης.
2.  Να μάθουμε να χαλαρώνουμε. Υπάρχουν γι’ αυτό ειδικές ασκήσεις χαλάρωσης.
3.  Να κάνουμε εσωτερική δουλειά με τον εαυτό μας. Είναι αυτό που θα φέρει τα πιο σταθερά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Θα γνωρίσουμε τον εαυτό μας, τις φοβίες και τις αντιδράσεις του στα διάφορα ερεθίσματα και θα μας επιτρέψει να ελέγξουμε τις καταστάσεις άγχους και να τις εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας.


Αντιμετώπιση του άγχους
Για να αντιμετωπίσουμε το άγχος πρέπει να γνωρίσουμε και να ελέγξουμε την προσωπικότητά μας. Αρχικά πρέπει να μάθουμε να φροντίζουμε σωστά κάθε ένα από τα επίπεδά της:
-  Να μάθουμε να περιποιούμαστε το σώμα μας, να έχουμε ισορροπημένη διατροφή και να το διατηρούμε σε καλή φυσική κατάσταση.
-  Να βρούμε ένα ρυθμό στη ζωή μας και σε ό,τι κάνουμε, να μην αφήνουμε τα πάντα για την τελευταία στιγμή.
-  Να μάθουμε να χαλαρώνουμε, να μην μας καταβάλουν τα συναισθήματά μας και να αποβάλουμε τις ενοχές μας.
-  Να κάνουμε θετικές σκέψεις, να είμαστε αισιόδοξοι και να μην μπλέκουμε σε φαύλους κύκλους, που οδηγούν σε εμμονές και φοβίες.


Πρακτικές καθημερινές συμβουλές :
1.  Καλλιεργείστε τη θετική σκέψη, αποβάλετε αρνητικές και πικρόχολες σκέψεις.
2.  Αντιμετωπίστε τις καταστάσεις και τους ανθρώπους που σας αγχώνουν με χιούμορ.
3.  Βάζετε στόχους στη ζωή σας.
4. Φιλοσοφείστε, στοχαστείτε πάνω στην ζωή σας και στον εαυτό σας. Αναγνωρίστε τι είναι σημαντικό και τι ασήμαντο και θέστε προτεραιότητες.
5.  Δώστε στον εαυτό σας χρόνο, για να χαλαρώσει.
6.  Να έχετε μετριοπάθεια στη διατροφή.
7.  Αποφεύγετε την τελειομανία.
8.  Κάντε κάθε βράδυ έναν απολογισμό της ημέρας που πέρασε.
9.  Οργανώστε το χρόνο σας. Κάντε ημερήσιο και εβδομαδιαίο πλάνο.
10.  Κάντε μία καλή σκέψη για τους άλλους.
11.  Δεχτείτε τα λάθη και τις αδυναμίες σας.
12.  Αξιοποιείστε τον ελεύθερο χρόνο σας.


Η σωστή αναπνοή  και η εφαρμογή πρακτικών χαλάρωσης είναι τα δύο βασικά πράγματα για να εκτονωθούμε άμεσα σε καταστάσεις έντασης. Για να καταφέρουμε όμως να αλλάξουμε τη ζωή μας και τον τρόπο σκέψης μας, να έχουμε δηλαδή ένα μόνιμο αποτέλεσμα στην διαχείριση του άγχους, πρέπει να στραφούμε βαθιά μέσα στον εαυτό μας.
Η διαδικασία διερεύνησης του πραγματικού εαυτού είναι αυτή που δίνει στον άνθρωπο τη δυνατότητα να τον αγαπήσει, να ζει μέσα από τις δικές του επιλογές, χωρίς να γίνεται πιόνι στα χέρια των άλλων, αλλά και να μην παρασύρεται από την δική του θέληση να δείξει μία ιδανική, πλην όμως ψεύτικη, εικόνα προς τα έξω.
Η θετική σκέψη, η φιλοσοφία και η αυτογνωσία είναι το κλειδί για μία πιο ποιοτική ζωή, απαλλαγμένη από άγχος, ανασφάλεια, φοβίες και καταθλιπτικές τάσεις.