ΑΡΘΡΑ
Μια πλούσια αρθογραφία, σχετικά με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τον εσωτερισμο, την επιστήμη και άλλα ένδιαφέροντα θέματα.
Πρακτικές για καθημερινή ευτυχισμένη ζωή

«Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που λες και αυτά που πράττεις βρίσκονται σε αρμονία.»

Μαχάτμα Γκάντι

Tι είναι η ευτυχία; Πού ψάχνουμε να τη βρούμε; Γιατί, ενώ την κυνηγάμε, συνέχεια μας ξεφεύγει; Γιατί δεν μπορούμε να την προσεγγίσουμε; Πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή μας; Τα ερωτήματα αυτά απασχόλησαν τη φιλοσοφία, τη θεολογία, την ψυχολογία και την οικονομική επιστήμη.

Η ετυμολογική σημασία της λέξης ευτυχία αναφέρεται  στην καλή, ευνοϊκή τύχη (ευ+τύχη). Ο Πίνδαρος όμως μας λέει ότι η τύχη πηγαίνει με τους τολμηρούς, δίνοντας μια πιο ενεργητική χροιά. Η τύχη παρουσιάζεται μόνο σε ανθρώπους που διαθέτουν μεγάλη υπομονή και κάνουν αποτελεσματικές δράσεις. Σύμφωνα με το λεξικό της  φιλοσοφίας του Lalande (1995),  η ευτυχία είναι «η κατάσταση της πλήρους ικανοποίησης  που γεμίζει όλη τη συνείδηση». Σύμφωνα με τον Καντ είναι «η ικανοποίηση όλων των κλίσεών μας, τόσο σε έκταση, δηλαδή σε πολλαπλότητα, όσο και σε ένταση, δηλαδή σε διάρκεια».

nea acropoli happinessΥπάρχουν 4 βήματα – δράσεις που πρέπει να γίνονται ταυτόχρονα:

1.    Να μάθουμε να αποδεχόμαστε
2.    Να μάθουμε να δρούμε
3.    Να μάθουμε να ονειρευόμαστε, γιατί «κάθε άνθρωπος έχει το ύψος των ονείρων του»    (J.A.Livraga)
4.    Να μάθουμε να δίνουμε, όχι όμως εγωιστικά. «Αν δεν προσδοκούμε τίποτε, έχουμε τα πάντα»

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ
Διεθνής ομάδα ψυχολόγων μελέτησε επί τρία χρόνια τη σημασία της φράσης "είμαι πολύ ευτυχισμένος" και διαπίστωσε ότι ο καθένας από μας είναι υπεύθυνος για την ποιότητα της ζωής του. Ευτυχισμένος γίνεσαι. Η αισιοδοξία, η αυτοεκτίμηση και η αγάπη για τον εαυτό μας αρκούν για να νιώσουμε καλύτερα...
-    Η σκληρή δουλειά  και οι δυσκολίες φέρνουν την ευτυχία
Μία νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η σκληρή δουλειά μπορεί να αποτελεί κλειδί για την ευτυχία -μαζί με τις καλές διαπροσωπικές σχέσεις. Συγκεκριμένα, η προσπάθεια για την επίτευξη ενός στόχου στη δουλειά - και όχι η τελική επίτευξή του- μας χαρίζει μέγιστη ικανοποίηση, ενώ εξ ίσου σημαντικό είναι να έχει κάποιος καλές διαπροσωπικές σχέσεις. 
-    Η καλή διάθεση και η θετική στάση απέναντι στη ζωή είναι το καλύτερο φάρμακο για να σταματήσουμε το χρόνο
Σε μια έρευνα που αφορούσε ανθρώπους απ’ όλο των κόσμο ηλικίας άνω των 100 ετών, εντοπίστηκαν τρία κοινά στοιχεία: α) Είχαν μια δύσκολη ζωή (υποχρεώσεις, πόλεμο, στερήσεις, δοκιμασίες) γεγονός που τους ανάγκασε να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους, β) Είχαν χιούμορ και γ) Ήταν αισιόδοξοι, είχαν εσωτερική χαρά.
-    Ευτυχία και υγεία
«Η μεγάλη πλάνη των γιατρών είναι ότι προσπαθούν να θεραπεύσουν το σώμα χωρίς να προσπαθούν να θεραπεύσουν συγχρόνως και το πνεύμα».  Πλάτων
Όλες οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πια ότι οι σκέψεις σου επηρεάζουν το σώμα και την γενικότερη οργανική σου υγεία. Επομένως, αν κάνεις θετικές σκέψεις χαράς, θα έχεις καλή υγεία.
-    Η κοινωνική αναγνώριση, η μακροζωία και η ευτυχία
Μελετώντας τη ζωή όσων πήραν βραβείο Νόμπελ και όσων προτάθηκαν, αλλά δεν το πήραν, διαπιστώθηκε ότι οι βραβευμένοι έζησαν 7 χρόνια περισσότερο κατά μέσο όρο. Η θετική στάση από τους γύρω μας, καθώς και η αναγνώριση της προσφοράς μας έχει ορατά αποτελέσματα στη ζωή και την υγεία μας.
-    Η ευτυχία και η επιτυχία (ενσυναίσθηση, ρίσκο-καλή επικοινωνία)
Σε έρευνα που αφορούσε απόφοιτους με υποτροφία του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ, διαπιστώθηκε ότι αρκετά χρόνια μετά την αποφοίτηση τους (50 περίπου) αυτοί που πέτυχαν και είχαν μια ευτυχισμένη ζωή  ήταν οι μέτριοι μαθητές, που ρίσκαραν περισσότερο στη ζωή τους, που ενδιαφέρονταν για τους συνανθρώπους τους, που μπορούσαν να μεταβιβάσουν ευθύνες και να επικοινωνήσουν με τους συνεργάτες τους και όχι αυτοί που ήταν αριστούχοι.
-    Η πίστη σαν βασικό στοιχείο ευτυχίας
Η αναζήτηση της ευτυχίας απαιτεί μια πίστη σε κάτι πέρα από εμάς, δηλαδή στο ανώτερο κομμάτι του εαυτού μας, που θα κινήσει την βούλησή μας. Απαιτεί αγάπη, επειδή κάθε πίστη είναι μια μορφή αγάπης. «Η πίστη είναι μια από τις δυνάμεις με τις οποίες ζει ο άνθρωπος και η ολοσχερής  έλλειψή της σημαίνει κατάρρευση». Γουίλιαμ Τσέις

ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ Η ΕΥΤΥΧΙΑ;
Η ευτυχία βρίσκεται στην επίγεια ζωή μας, μαθαίνεται και καλλιεργείται. Σύμφωνα με τον Κεν Σέλντον, από το πανεπιστήμιο του Μισούρι, στην Κολούμπια, τα απαραίτητα εφόδια για την ευτυχία είναι η αυτονομία, οι ικανότητες, η αυτοεκτίμηση και οι ικανοποιητικές σχέσεις. Ο Ντίνερ προσθέτει και κάποιους άλλους παράγοντες: την εξωστρέφεια, την καλά αμειβόμενη εργασία και τη δημιουργία νέων ερεθισμάτων. Με τη σειρά τους αυτοί οι παράγοντες προϋποθέτουν την αισιοδοξία και την αυτοεκτίμηση.
Η αυτοεκτίμηση βασίζεται σε τρία κύρια στοιχεία: την αγάπη για τον εαυτό μας, τη θετική εικόνα που σχηματίζει ο καθένας από μας για το άτομό του και την εμπιστοσύνη που έχουμε στις δυνατότητές μας.
Τα 3 κλειδιά της Ευτυχίας: 1)  Η εσωτερική γνώση   2)  Η χαρά της Ζωής   3)  Απόφαση και δράση.

TA ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ
1. Επιλέξτε στόχους. Η ευτυχία κρύβεται στις νέες προκλήσεις. Για να την αγγίξει κάποιος πρέπει να θέτει στόχους και να τους επιτυγχάνει.
2. Κοντινοί στόχοι. Τη μεγαλύτερη ικανοποίηση εισπράττει κάποιος από την επίτευξη πολύ συγκεκριμένων στόχων, όπως το "να πάρω 16 στα μαθηματικά" ή να "κάνω μια ώρα τζόγκινγκ τη μέρα".
3. Αφοσιωθείτε σε ό,τι κάνετε. "Ευτυχισμένους μας κάνει ό,τι μας οδηγεί σε επαφή με το βαθύτερο εαυτό μας", συμβουλεύει ο κ. Γιώργος Ρίζος, διδάκτωρ ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.
4. Ικανοποιήστε τις επιθυμίες σας. Όσες περισσότερες επιθυμίες ικανοποιεί κάποιος, τόσο πιο ευτυχισμένος γίνεται.
5. Βιώστε θετικά συναισθήματα. Ένας άλλος δρόμος προς την ευτυχία είναι η ανάπτυξη των θετικών συναισθημάτων. Να ποια είναι τα θετικά συναισθήματα που πρέπει να καλλιεργήσετε:
• Χιούμορ
• Ευγνωμοσύνη
• Συγχώρεση
• Μην ανασκαλεύετε τα γεγονότα που δεν πήγαν καλά
• Ανοχή: Μην είστε απόλυτοι. Μη βλέπετε παντού άσπρο ή μαύρο, σωστό ή λάθος. Σας εμποδίζει να γεφυρώσετε τις διαφορές και αυξάνει τα δυσάρεστα συναισθήματα, όπως το άγχος και το θυμό
• Μακριά από τη ζήλια. Ένας άλλος λανθασμένος συλλογισμός είναι να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους
• Η δυστυχία δεν διαρκεί. Τα αρνητικά συναισθήματα θα διαρκέσουν λιγότερο απ' όσο φαντάζεστε.
• Μάθετε να είστε ευτυχισμένοι. Για να είστε ευτυχισμένοι πρέπει να παραδεχτείτε ότι πράγματι το θέλετε. Πρέπει να μάθετε να εκτιμάτε τα θετικά, χωρίς να τα θεωρείτε δεδομένα.
Αυτή είναι η ευτυχία, το γεγονός πως ζούμε. Ουσιαστικά και μόνο το γεγονός πως ζούμε θα έπρεπε να μας κάνει ευτυχισμένους. Είναι ένα προνόμιο που μας στηρίζει ακόμα κι όταν όλα φαίνονται πως έχουν χαθεί. Αυτό απέδειξε ο Τζον Ντάιμοντ, δημοσιογράφος της αγγλικής ημερήσιας εφημερίδας The Observer, 47 χρονών, ο οποίος είχε όγκο στον εγκέφαλο σε τελικό στάδιο και του είχαν δώσει μόνο δύο μήνες ζωής. Τον Ιανουάριο του 2001 έγραψε:
"Όταν έχεις τόση λίγη ζωή μπροστά σου, τι είναι η ευτυχία; Να αγαπάς και να αγαπιέσαι, να κάνεις το σωστό και να σε θυμούνται με αγάπη όταν δε θα υπάρχεις. Ευτυχία είναι να διαβάζεις την εφημερίδα σου το πρωί της Κυριακής, να θυμώνεις επειδή έχεις διαφορετικές απόψεις. Το κολατσιό που μόλις έφαγες και το βραδινό που περιμένεις να γευτείς. Είναι οι ευγενικές πράξεις που δέχεσαι τυχαία από τους άλλους, οι οποίες υπερνικούν τις κακές και αγενείς πράξεις μ’ έναν τρόπο μαγικό. Γιατί είμαι ευτυχισμένος; Γιατί είμαι ζωντανός. Εσείς δεν είστε ευτυχισμένοι; Φυσικά και είστε, αυτή είναι η ευτυχία, εδώ και τώρα. Χαρείτε την!".

Κανόνες καθημερινής ευτυχίας.
-    Αποφασίστε ότι δεν θα θυμώνετε εύκολα
-    Βάλτε χρώμα στη ζωή σας, τα χρώματα δίνουν χαρά
-    Κάντε παρέα με θετικούς ανθρώπους
-    Επιτρέψτε στον εαυτό σας να έχει περισσότερες θετικές στιγμές από αρνητικές
-    Να επαινείτε τον εαυτό σας
-    Να ξεκινάτε τη μέρα σας με χαρούμενες σκέψεις
-    Συνηθίστε να είστε καλοδιάθετος

Αντί να λέτε… Καλύτερα να λέτε…
Πρόβλημα                                                          Ευκαιρία
Στρες                                                                Ένταση
Πίεση                                                                Υπευθυνότητα
Μίσος                                                                Συγγνώμη
Αδιαφορία                                                           Αγάπη
Ανία                                                                  Αφοσίωση  
Αναμονή                                                            Πρωτοβουλία
Έγνοια                                                               Ξεκαθάρισμα
Μουρμούρα                                                        Παραχώρηση
Πρέπει                                                               Θέλω
Δυσκολίες                                                           Πρόκληση
Κάποια στιγμή                                                     Τώρα
Κάποιος                                                              Εγώ
Κάποια μέρα                                                       Σήμερα
Που να πάρει                                                      Ευχαριστώ

Οι Επτά Κανόνες της Ευτυχίας είναι: Η ψυχική υγεία, η προσωπική ταυτότητα, το συναίσθημα της αυτονομίας, η αφιέρωση σε κοινωνικές υποθέσεις, η αναγνώριση από τον ίδιο μας τον εαυτό και τους άλλους, η σεμνότητα και η δραστηριοποίηση.