ΑΡΘΡΑ
Μια πλούσια αρθογραφία, σχετικά με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τον εσωτερισμο, την επιστήμη και άλλα ένδιαφέροντα θέματα.
Ακήρυχτος πόλεμος
akirixtos polemosΈνα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ, του Μάικλ Μουρ, που τιμήθηκε με Όσκαρ το 2003. Θέμα του είναι η βία των όπλων στην Αμερική. Στέκεται μπροστά στα τρομακτικά γεγονότα, όπως στην περίπτωση του γυμνασίου του Κολομπιάν, όπου 2 μαθητές οπλισμένοι σαν αστακοί σκότωσαν 12 συμμαθητές και μία καθηγήτριά τους, την περίπτωση ενός 6χρονου που παίρνει κρυφά το όπλο του θείου του και σκοτώνει ένα 4χρονο κορίτσι στο νηπιαγωγείο και άλλες περιπτώσεις.

Παράλληλα προσπαθεί να μην σταθεί στα γεγονότα καθ’αυτά αλλά να βρει τις αιτίες που κρύβονται πίσω από τις τραγωδίες.

Στην αναζήτηση αυτή, παρουσιάζονται 3 αιτίες:
α) Η βία ως στοιχείο της ίδιας της ιστορικής πραγματικότητα των Η.Π.Α. (βία με τους Ινδιάνους, τους νέγρους, του Λατίνους), εμφύλιος. Άρα αυτά τα γεγονότα είναι απλά η συνέχειά τους.
β) Το δικαίωμα της οπλοκατοχής στις περισσότερες πολιτείες (σαν εύκολη αφορμή για όποιον  θέλει να σκοτώσει).
γ) Τα Μ.Μ.Ε. που τρομάζουν τους Αμερικανούς και τους έχουν κάνει να πιστεύουν ότι απειλούνται από τα πάντα.
Στη συνέχεια φθάνει στα εξής συμπεράσματα:
α) Γεμάτη βία είναι και η ιστορία άλλων λαών, όπως π.χ. της Γερμανίας, της Αγγλίας ή της Ισπανίας. Όμως δεν βλέπουμε να αλληλοσκοτώνονται οι λαοί αυτοί.
β) Το δικαίωμα οπλοκατοχής υπάρχει και σε μια πόλη του  Καναδά, όμως ούτε εκεί δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και πέρα από αυτό υπάρχει και το εξής περίεργο: Οι άνθρωποι εκεί παρόλο που μπορούν να έχουν όπλο στο σπίτι τους, όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται να κάνουν χρήση του δικαιώματος αυτού, αλλά δεν κλειδώνουν καθόλου τα σπίτια τους!
γ) Τα Μ.Μ.Ε. προβάλουν σε υπερβολικό βαθμό τη βία στις Η.Π.Α. τόσο που πλέον  υπάρχει η πεποίθηση, ότι κάθε μαύρος και κλέφτης, κάθε σκουρόχρωμος και τρομοκράτης.

Τελικά αυτό που εξάγεται σαν συμπέρασμα είναι ότι η βία είναι μια συνισταμένη πολλών  παραγόντων.

Υπάρχει μια τεράστια αίσθηση φόβου που έχει απλωθεί πάνω από τις πόλεις τους και έχει εγκλωβίσει τους ανθρώπους. Η σκιά του φόβου έχει γίνει το «τέρας» που τους τυραννά και τους κρατά φυλακισμένους. Από δω ξεκινάνε ο φανατισμός και ο ρατσισμός. Από τη μια η αντιλαϊκή πολιτική με την έλλειψη προστασίας στους χαμηλόμισθους που αναγκάζει πολλούς να κάνουν 2 δουλειές για να επιβιώσουν και άλλους τους εξωθεί στην ζωή στους δρόμους. Από την άλλη η ιμπεριαλιστική πολιτική, οι βομβαρδισμοί πόλεων διαφόρων λαών, έχουν κάνει τον κόσμο να πιστεύει πως καρμικά κάποια στιγμή  θα το πληρώσουν αυτό (ιδιαίτερα εμφανής αυτός ο φόβος είναι  μετά τις 11/9/2001).

Όλα τα παραπάνω διανθίζονται από την τρομοκρατία  των Μ.Μ.Ε. που θέλει να βγάλει λεφτά εφευρίσκοντας τον «μπαμπούλα», και την μεγάλη αμάθεια του λαού (π.χ. στην ταινία κάποιος δεν γνώριζε ποιος είναι ο Γκάντη, αφού η ιστορία που βασικά ενδιαφέρει τους Αμερικανούς είναι η δική τους και λίγο γνωρίζουν για τον υπόλοιπο κόσμο).

Όλα αυτά λοιπόν, δένονται με την ισχυρή κορδέλα της οπλοκατοχής. Ξέρουμε πόσο επικίνδυνο είναι να κρατά ένας άνθρωπος ένα όπλο, αλλά επίσης ξέρουμε πόσο πολύ πιο επικίνδυνο είναι να κρατά ένας φοβισμένος άνθρωπος που πιστεύει ότι είναι σε άμυνα, ένα όπλο!

Το ενδιαφέρον σε αυτό το ντοκιμαντέρ, δεν είναι να δούμε την μεσαιωνική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αμερική (διότι αυτό που χαρακτηρίζει έναν μεσαίωνα είναι ο φόβος και η βία), αναστενάζοντας ανακουφισμένα που ζούμε στην μικρή μας (ακόμα) όαση.

Αυτό που πρέπει να αποκομίσουμε από το  ντοκιμαντέρ  είναι τα χαρακτηριστικά του μεσαίωνα και να παλέψουμε  όσο μπορούμε να τα αποφύγουμε (ακόμα και αν γνωρίζουμε τον νόμο των κύκλων).
Η προώθηση της αμάθειας, της χειραγώγησης, της τρομολαγνείας, του ρατσισμού, μπορεί να επιφέρει προσωρινά κέρδη για κάποιους, όμως σταδιακά δημιουργεί μια κοινωνία ανελεύθερων, όπου ο παραλογισμός και η αδικία γίνονται οι ηγέτες τους. Και σ’ αυτό ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι κερδισμένος…