ΑΡΘΡΑ
Μια πλούσια αρθογραφία, σχετικά με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τον εσωτερισμο, την επιστήμη και άλλα ένδιαφέροντα θέματα.
Μαξ Χέιντελ, 1865-1919 (Max Heindel)

Ο Μαξ Χέιντελ γεννήθηκε στο Carl Louis von Grasshoff στο Aarhus της Δανίας, στις 23 Ιουλίου του 1865. Ήταν Χριστιανός αποκρυφιστής, αστρολόγος και μυστικιστής. Πέθανε στις 6 Ιανουάριου του 1919 στο Oceanside της Καλιφόρνιας, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ήταν γόνος της βασιλικής οικογένειας Βον Γκράσχοφς, η οποία είχε διασυνδέσεις με τα γερμανικά ανάκτορα κατά τη διάρκεια της ζωής του πρίγκιπα Μπίσμαρκ. Ο πατέρας του Μαξ Χέιντελ, ο Φρανσουά Λ. Βον Γκράσχοφ, μετανάστευσε όταν ήταν νέος στην Κοπεγχάγη της Δανίας όπου και παντρεύτηκε μια Δανέζα πριγκιπικής καταγωγής. Μαζί απέκτησαν δύο γιους και μια κόρη. Ο μεγαλύτερος γιος ήταν ο Κάρλ Λουίς Βον Γκράσχοφ, ο οποίος αργότερα υιοθέτησε το ψευδώνυμο Μαξ Χέιντελ.

Η ζωή του

Σε ηλικία 16 ετών αρνήθηκε το προβλεπόμενο μέλλον του στην τάξη των ευγενών και έφυγε από το σπίτι του για να πάει σε ένα ναυπηγείο στη Γλασκόβη, στην Σκωτία και να γίνει μηχανικός. Σύντομα επιλέχτηκε σαν αρχιμηχανικός ενός εμπορικού ατμόπλοιου και με αυτό ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, απέκτησε γνώσεις και γνώρισε ανθρώπους από όλο τον κόσμο στα ταξίδια αυτά.

Το 1903, ο Μαξ Χέιντελ μετακόμισε στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια, για να βρει δουλειά. Εν τω μεταξύ, η θλίψη των τελευταίων χρόνων και τα επίπονα γεγονότα της ζωής του, γέννησαν μέσα του την αυξανόμενη επιθυμία να κατανοήσει την αιτία της θλίψης και του πόνου της ανθρωπότητας καθώς επίσης και την επιθυμία να βοηθήσει ο ίδιος στην εξάλειψή τους.

Έτσι, έδωσε μια νέα τροπή στη ζωή του και άρχισε να ενδιαφέρεται για την μελέτη της μεταφυσικής. Αφού παρακολούθησε ομιλίες του Θεόσοφου C.W. Leadbeater έγινε μέλος της Θεοσοφικής Εταιρίας στο Λος Άντζελες, στην οποία ήταν και αντιπρόεδρος το 1904 και το 1905. Επίσης έγινε χορτοφάγος και άρχισε να μελετάει αστρολογία η οποία, προς ανακούφισή του, του έδωσε το κλειδί για να ξεκλειδώσει τα μυστήρια της εσωτερικής φύσης του ανθρώπου. Εκείνο το διάστημα συνάντησε την Αγκούστα Φος που επίσης ενδιαφερόταν για την μελέτη παρόμοιων θεμάτων και την αστρολογία. Σύντομα θα γινόταν μελλοντική γυναίκα του.

Ωστόσο, η υπερβολική εργασία και οι στερήσεις του προκάλεσαν σοβαρά καρδιακά προβλήματα το 1905 και για μήνες βρισκόταν κοντά στο θάνατο. Ωστόσο, μόλις άρχισε να αναρρώνει συνέχισε με αναπτερωμένη θέληση, αφυπνισμένος, στις ανάγκες της ανθρωπότητας. Λέγεται ότι για ένα μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια της αρρώστιας του, άφησε συνειδητά το σώμα του και εργαζόταν, αναζητούσε την αλήθεια, σε αόρατα επίπεδα ύπαρξης.

Από το 1906 έως το 1907 άρχισε μια περιοδεία ομιλιών, για να διαδώσει τις γνώσεις του αποκρυφισμού που κατείχε, στο Σαν Φρανσίσκο και έπειτα στο Σιάτλ και στο βόρειο μέρος της χώρας. Μετά από μια σειρά ομιλιών σε εκείνη την πόλη ξανά αναγκάστηκε να περάσει κάποιο χρόνο σε ένα νοσοκομείο εξαιτίας καρδιακών προβλημάτων. Απτόητος, συνέχισε για μια ακόμη φορά τις ομιλίες του στο βόρειο - δυτικό τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ροδοσταυρική μύηση

Το φθινόπωρο του 1907, κατά την διάρκεια της πιο επιτυχημένης περιόδου ομιλιών στην Μινεσότα, ταξίδεψε στο Βερολίνο (Γερμανία) με τον φίλο του Dr. Alma Von Brandis, ο οποίος για μήνες προσπαθούσε να τον πείσει να παρακολουθήσει μια σειρά ομιλιών που γινόταν από τον δάσκαλο του αποκρυφισμού Ρούντολφ Στάινερ. Κατά την διάρκεια της διαμονής του στην Γερμανία ανάπτυξε ένα ειλικρινή θαυμασμό για την προσωπικότητα του καλά καταρτισμένου ομιλητή, πράγμα που επιβεβαιώθηκε αργότερα με την αφοσίωσή του στο έργο του. Ωστόσο, συνειδητοποίησε ότι αυτός ο δάσκαλος είχε λίγα πράγματα να του δώσει. Τότε αποφάσισε να επιστρέψει και αισθάνονταν ότι μάταια είχε αφήσει το σημαντικό έργο του στην Αμερική για να κάνει αυτό το ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου ο Χέιντελ αναφέρει ότι δέχτηκε την επίσκεψη ενός Πνευματικού Όντος (ντυμένο με το ζωτικό του σώμα). Αυτή η υψηλά εξελιγμένη οντότητα συστήθηκε αργότερα σαν ο Πρεσβύτερος Αδερφός του Ροδοσταυρικού Τάγματος, ένα τάγμα που, στους εσωτερικούς κόσμους, σχηματίστηκε το 1313 και δεν είχε άμεση σύνδεση με οργανώσεις του υλικού κόσμου που έχουν το ίδιο όνομα. 

Όπως αναφέρει αργότερα, ο Πρεσβύτερος Αδερφός, του έδωσε πληροφορίες, περιεκτικές και λογικές και πέρα από οτιδήποτε εκείνος ήταν ικανός να γράψει. Αργότερα ανακάλυψε ότι κατά την διάρκεια μιας προηγούμενης επίσκεψης του Πρεσβύτερου Αδερφού, είχε υποβληθεί σε δοκιμασία για να αποδείξει την ικανότητά του να λειτουργήσει σαν μεσάζοντας των Διδασκαλιών της Δυτικής Σοφίας. Αφηγείται ότι μόνο τότε του δόθηκαν οδηγίες για το πώς να φτάσει στον Αιθερικό Ναό του Σταυρού του Ρόδου κοντά στα Γερμανο/Βοημικά σύνορα, και πως σε αυτό το Ναό ήταν σε άμεση επικοινωνία με τον Πρεσβύτερο Αδερφό του Σταυρού του Ρόδου και ταυτόχρονα κάτω από τις οδηγίες του. Το Ροδοσταυρικό Τάγμα περιγράφεται να αποτελείται από δώδεκα Πρεσβύτερους Αδερφούς, συγκεντρωμένοι γύρω από τον δέκατο τρίτο που είναι ο αόρατος Αρχηγός. Αυτοί οι μεγάλοι Αντέπτο, ανήκαν στην ανθρώπινη εξέλιξη αλλά είχαν φτάσει πέρα από τον κύκλο της επαναγέννησης και αναφέρεται ότι ανήκουν σε αυτά τα τελειοποιημένα Όντα που καθοδηγούν την εξέλιξη της ανθρωπότητας, είναι οι Κύριοι του Ελέους.

Το Έργο

Ο Χέιντελ επέστρεψε στην Αμερική το καλοκαίρι του 1908 όπου αμέσως άρχισε να διαμορφώνει τις Ροδοσταυρικές διδασκαλίες, τις Διδασκαλίες της Δυτικής Σοφίας που είχε δεχθεί από τους Πρεσβύτερους Αδερφούς. Το 1909 τα εξέδωσε σε ένα βιβλίο που είχε τίτλο «Η Ροδοσταυρική Κοσμοθεωρία». Είναι ένα πληροφοριακό βιβλίο για την εξάσκηση του Χριστιανικού Μυστικισμού και την αποκρυφιστική μελέτη που περιέχει τα βασικά στοιχεία του Εσωτερικού Χριστιανισμού σύμφωνα με την Ροδοσταυρική αντίληψη. Ο Κόσμος περιέχει ένα ευρύ σχέδιο της εξελικτική διαδικασίας του ανθρώπου και του σύμπαντος, συσχετίζοντας την επιστήμη με την θρησκεία.

Εσωτερική Σχολή

Από το 1909 έως το 1919 υπέφερε από σοβαρά καρδιακά προβλήματα και ήταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση αλλά επειδή διέθετε μια άκαμπτη θέληση και μεγάλη ενέργεια, ο Μαξ Χέιντελ κατόρθωσε να φέρει σε πέρας το μεγάλο έργο του. Με την βοήθεια, την υποστήριξη και την βοήθεια της συζύγου του Αγούστα Φος, με την οποία παντρεύτηκε τον Αύγουστο του 1910, πραγματοποίησε επιτυχημένες ομιλίες. Έκανε μαθήματα δια αλληλογραφίας με τους μαθητές του που είχαν σχηματίσει ομάδες σε πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις. Έγραψε τόμους τους οποίους μετέφρασε σε πολλές γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Ίδρυσε την Ροδοσταυρική Αδερφότητα το 1909-11 στο Mount Ecclesia, στο Oceanside (Καλιφόρνια). Δημοσίευσε το Χριστιανικό Εσωτερικό περιοδικό «Ακτίνες» από τον Σταυρό και Ρόδου.

Το έργο που ετοιμάστηκε από τον Μαξ Χέιντελ, συνεχίστηκε από τους μαθητές των Διδασκαλιών της Δυτικής Σοφίας, οι οποίοι σαν αόρατοι βοηθοί της ανθρωπότητας, βοηθούν τους Πρεσβύτερους Αδερφούς του Σταυρού και Ρόδου για να φέρουν σε πέρας την πνευματική θεραπεία σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι το ιδιαίτερο έργο που ενδιαφέρει το Ροδοσταυρικό Τάγμα και που εκτελείται σύμφωνα με τις εντολές του Χριστού δηλαδή «Διδάξτε το Ευαγγέλιο και θεραπεύστε τους άρρωστους.» Για αυτό και η συμφωνία του ήταν η εξής: Πρώτα, ότι κανένας από αυτούς δεν θα δίδασκε οτιδήποτε άλλο από τη θεραπεία των αρρώστων και αυτό χωρίς χρήματα (Fama Fraternitatis, 1614).

Μερικά από τα Έργα του

• «Η Ροδοσταυρική Κοσμοθεωρία» πρώτη έκδοση το 1909

• «Ομιλίες του Ροδοσταυρικού Χριστιανισμού» 

• «Η Ροδοσταυρική Φιλοσοφία σε Ερωτήσεις και Απαντήσεις» - Τόμος 1και 2. 

• «Τα Ροδοσταυρικά Μυστήρια» 

• «Ευρήματα ενός Μυστικιστή» 

• «Οι Διδασκαλίες ενός Μυημένου» 

• «Αρχαία και Σύγχρονη Μύηση»

• «Ο Ιστός του Πεπρωμένου»

• «Ελευθεροτεκτονισμός και Καθολικισμός»

• «Το Ζωτικό Σώμα» 

• «Το Επιθυμητικό Σώμα» 

• «Οι Ροδοσταυρικές Αρχές της Εκπαίδευσης των Παιδιών» 

• «Πώς να αναγνωρίσουμε τον Χριστό στον ερχομό του» 

• «Η Μυστικιστική Ερμηνεία των Χριστουγέννων» 

• «Η Μυστικιστική Ερμηνεία του Πάσχα» 

• «Πνεύματα της Φύσης και Δυνάμεις της Φύσης»

• «Το Μήνυμα των Αστεριών» 

• «Απλοποιημένη Επιστημονική Αστρολογία» 

• «Αστρο-Διάγνωση – Ένας Οδηγός στην Θεραπεία» 

• «Απόκρυφες Αρχές της Υγείας και της Θεραπείας» 

• «Η Μπλαβάτσκυ και η Μυστική Δοξασία» από τις ομιλίες του 1905/6 (εκδόθηκε το 1933, η εισαγωγή γράφτηκε από τον Manly Hall)

ΠΗΓΕΣ

1. Max Heindel “Η ροδοσταυρική κοσμοθεωρία” Εκδ. Ιάμβλιχος, 1992

2. http://en.wikipedia.org/ 

3. http://rosicrucianzine.tripod.com/max_heindel.htm