ΑΡΘΡΑ
Μια πλούσια αρθογραφία, σχετικά με τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τον εσωτερισμο, την επιστήμη και άλλα ένδιαφέροντα θέματα.
Ωριωνας

Ο Ωρίωνας σίγουρα είναι από τους πιο εντυπωσιακούς αστερισμούς. Περιλαμβάνει δυο πολύ λαμπερά άστρα, το Ριγκέλ και τον Μπετελγκέζ και το σχήμα του είναι απ’ αυτά που δύσκολα ξεχνιούνται. Σαν οδηγός στον ουρανό είναι καλύτερος απ’ τη Μεγάλη Άρκτο, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι δεν βρίσκεται πάντα πάνω απ’ τον ορίζοντα. Από την Ελλάδα δεν φαίνεται το καλοκαίρι, επειδή ανατέλλει τα χαράματα, αλλά το χειμώνα κυριαρχεί στο νυχτερινό ουρανό.

nea acropoli orion constellation

Το Τύμπανο του Χειμώνα (Γιαπωνέζικος Μύθος)

Οι μύθοι της Ανατολής για τον Ωρίωνα διαφέρουν απ’ αυτούς της Δύσης, που τον παριστάνουν οι περισσότερες σαν κυνηγό. Εδώ, θ’ ασχοληθούμε με τον πλούτο των παραδόσεων που υπάρχει στην Ιαπωνία και σχετίζονται με διάφορες ομάδες αστεριών του Ωρίωνα. Οι περισσότερες απ’ αυτές προέρχονται από την Κίνα και χρονολογούνται πριν το 10ο αιώνα π.Χ. Τα περισσότερα παιδιά γνωρίζουν τον αστερισμό αυτό σαν «Tzuzumi Boshi», δηλαδή σαν ένα γιαπωνέζικο τύμπανο του 17ου-18ου αιώνα. Έχει «κεφάλια» και στις δύο του άκρες και παίζεται με τις άκρες των δακτύλων. Οι κεφαλές του τυμπάνου δένονται με χορδές και του δίνουν ένα σχήμα παρόμοιο της κλεψύδρας. Τα άστρα Μπετελγκέζ και Γάμα του Ωρίωνα βρίσκονται στη μια άκρη του τυμπάνου ενώ ο Ριγκέλ και το Κάπα του Ωρίωνα στην άλλη. Τα τρία άστρα της Ζώνης του Ωρίωνα αντιστοιχούν στο σχοινί που σφίγγει τις χορδές στη μέση του οργάνου. Σύμφωνα με άλλες παραδόσεις, τα τέσσερα παραπάνω άστρα, όταν μεσουρανούν, το τραπέζιο που σχηματίζουν αποκαλείται «Μανίκια του Κιμονό». Τα μανίκια ενός κιμονό είναι μακριά και πέφτουν σχεδόν μέχρι το πάτωμα. Έτσι τα άστρα του Ωρίωνα φαίνονται σαν μια γυναίκα με υψωμένα τα χέρια και τα μανίκια του κιμονό της να απλώνονται προς το νότιο ουρανό.

Orion constellation Hevelius

Όπως και στη Δύση, ο Μπετελγκέζ και ο Ριγκέλ έχουν ξεχωριστή σημασία σε ορισμένα μέρη της Ιαπωνίας. Ο Ριγκέλ καλείται «Genji Boshi», ενώ ο Μπετελγκέζ «Heike Boshi». Τα ονόματα αυτά αναφέρονται σε μια σπουδαία περίοδο στην ιστορία της Ιαπωνίας που πρωτεύοντα ρόλο παίζουν τα χρώματα των δύο άστρων: το λευκό και το κόκκινο. Ένας από τους πιο γνωστούς πολέμους στην ιστορία της χώρας ήταν αυτός ανάμεσα στις οικογένειες των Taira (Heike) και των Minamoto (Genji). Τα χρώματα των Taira ήταν κόκκινα και των Minamoto λευκά. Τα δύο αυτά χρώματα, ακόμη και σήμερα, χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στην Ιαπωνία και συμβολίζουν το καθήκον, τη θυσία και την πίστη. Έτσι η παραδοσιακή αντιπαράθεση των δύο μεγάλων οικογενειών φαίνεται πως έχει «μεταφερθεί» στον ουρανό μεταξύ του Μπετελγκέζ και του Ριγκέλ.

Σε αρχαίες εποχές, τα τρία άστρα της Ζώνης του Ωρίωνα, που είναι σχεδόν ίσα σε λαμπρότητα, συσχετίζονταν με Τριάδες Θεών και Ανθρώπων. Υπάρχουν ενδείξεις ότι σε πολύ παλιές εποχές οι Δημιουργοί Θεοί (πριν από τους οποίους δεν υπήρχε τίποτα), που αναφέρονται στο Kojiki (Αρχεία των Αρχαίων Πραγμάτων), συνδέονταν με τα τρία αυτά λαμπρά άστρα. Έτσι, αναφέρονται ως τα «Τα Τρία Φώτα» και «H Βασιλική Τριάδα». Σε κατοπινές εποχές οι Γιαπωνέζοι τα ονόμαζαν «Oι Τρεις Μεγάλοι Διδάσκαλοι του Χειμώνα» και γιόρταζαν τους τρεις μεγάλους Δασκάλους του Βουδισμού: τον Tendai Daishi, το Saichon και τον Kobodaishi (ιδρυτή 88 ναών στον 9ο αιώνα).

Πολλοί μύθοι επίσης αναφέρονται σε ανθρώπους που έρχονται αντιμέτωποι με δράκους και μετά από κυνηγητό βρίσκουν μια θέση στον ουρανό. Σ’ έναν απ’ αυτούς τους μύθους κάποια αδέρφια γίνονται τ’ άστρα της ουράς του Σκορπιού και σ’ έναν άλλον τα 7 αδέρφια γίνονται τα 7 άστρα της Μεγάλης Άρκτου. Οι Μύθοι που αναφέρονται στη Ζώνη και στο Μεγάλο Νεφέλωμα του Ωρίωνα (το Μ42), σχετίζονται με δύο αδερφές. Κάποια μέρα, καθώς περπατούσαν, με τη νεότερη να βαδίζει πίσω από τη μεγαλύτερη κουβαλώντας κουβάδες με νερό στους ώμους της, συνάντησαν ένα δράκο. Αφού τις κυνήγησε, βρήκαν ένα σχοινί που οδηγούσε στον ουρανό κι άρχισαν να το ανεβαίνουν. Τελικά γλύτωσαν απ’ το δράκο, ο οποίος όμως δάγκωσε τη μικρότερη αδερφή στο πόδι. Έτσι βλέπουμε στον ουρανό τον πάσσαλο (τα τρία άστρα της Ζώνης) με τον οποίο συνεχίζει να κουβαλάει η μικρή στους ώμους της το νερό, καθώς ακολουθεί την αδερφή της (το Φεγγάρι) στον ουρανό. Το πληγωμένο πόδι της (το Μεγάλο Νεφέλωμα) εξέχει απ’ το κιμονό της.