«…Το ότι η Σελήνη επηρεάζει τη φύση και τον άνθρωπο ήταν γνωστό απ’ τα πανάρχαια κιόλας χρόνια. Ο άνθρωπος παρατηρώντας αυτούς τους συσχετισμούς κατέληξε στο συμπέρασμα πως και ο ίδιος υπόκειται σ΄ εκείνο το μυστηριώδη νόμο, σύμφωνα με τον οποίο ορισμένες φυσιολογικές διαδικασίες εξαρτώνται από τις σεληνιακές περιόδου(Δαρβίνος). Για πρώτη φορά καταγράφονται οι εμπειρικές μας γνώσεις γύρω από την σελήνη αλλά και οι κανόνες που προκύπτουν απ΄ την παρατήρηση των επιρροών της σε όλους τους τομείς της ζωής μας: από την υγεία και την διατροφή μας ως τις δουλειές του σπιτιού και του κήπου…»
Για χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος ζούσε σε μεγάλο βαθμό σε αρμονία με τους ρυθμούς της φύσης για να εξασφαλίσει την επιβίωση του. Πολλά παλιά κτίσματα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας μας μαρτυρούν πόσο μεγάλη σημασία έδιναν οι προγονοί μας στην ακριβή παρατήρηση των άστρων και τον υπολογισμό των τροχιών τους. Έτσι έφτιαχναν ένα ημερολόγιο σύμφωνα με την πορεία της Σελήνης και του Ηλίου, που χρησίμευε στο να προβλέπουν ορισμένες δυνάμεις και ωθήσεις, που επιδρούσαν μόνο ορισμένες στιγμές στην φύση, στον άνθρωπο και τα ζώα και οι οποίες επανέρχονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Ανακάλυψαν λοιπόν ότι πολυάριθμα φυσικά φαινόμενα – η άμπωτη και η παλίρροια, οι γεννήσεις, οι καιρικές συνθήκες, ο έμμηνος κύκλος των γυναικών πολλά άλλα σχετίζονται την πορεία της Σελήνης, ότι πολλά ζώα ρυθμίζουν την δραστηριότητα τους σύμφωνα με τη θέση της, ότι η αποτελεσματικότητα και η επιτυχία αναρίθμητων καθημερινών δραστηριοτήτων υπόκεινται στους ρυθμούς της φύσης (π.χ. το κόψιμο των ξύλων, το μαγείρεμα, το φαγητό, το κόψιμο των μαλλιών, οι κηπουρικές εργασίες, η λίπανση, η συγκομιδή των καρπών, το πλύσιμο, η χρήση θεραπευτικών βοτάνων, οι εγχειρήσεις και πολλά άλλα).
Νέα Σελήνη
Όταν η Σελήνη βρεθεί μεταξύ Γης και Ηλίου, τότε η πλευρά που είναι στραμμένη προς τα εμάς βρίσκεται εντελώς στο σκοτάδι(Η Σελήνη μας δείχνει την σκοτεινή της πλευρά). Σ’αυτή την φάση δεν την βλέπουμε και λέμε ότι έχουμε «Νέα Σελήνη».
Όταν έχουμε Νέα Σελήνη, για 2-3 μέρες η Σελήνη στέκεται μπροστά στον ίδιο αστερισμό που βρίσκεται και ο Ήλιος. Έτσι το Μάρτιο βρίσκεται πάντοτε στον αστερισμό των Ιχθύων, τον Αύγουστο στον αστερισμό του Λέοντα κ.ο.κ. Η επομένη πανσέληνος μετά την Νέα Σελήνη του Μαρτίου βρίσκεται 6 αστερισμούς πιο πέρα, δηλ. μισό ζωδιακό κύκλο πιο πέρα. Σε 14 ημέρες πρέπει να βρίσκεται στην Παρθένο ή το Ζυγό. Η αρχή αυτή μεταφέρεται αντιστοίχως σε όλους τους μήνες του έτους.
Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε αυτό τον κανόνα, αν θέλουμε να βρίσκουμε σε ποιον αστερισμό βρίσκεται κάθε φορά η Σελήνη.
Αποτελεί ένα σύντομο διάστημα ιδιαιτέρων ωθήσεων προς τον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά: όποιος νηστέψει τότε για μια μέρα προλαμβάνει πολλές ασθένειες, γιατί τότε το σώμα έχει την μεγαλύτερη τάση αποτοξίνωσης. Αν κάποιος θέλει να κόψει μια κακή συνήθεια, τότε είναι η καλύτερη μέρα για να αρχίσει σε σύγκριση με τις άλλες ημέρες. Τ’ άρρωστα δένδρα μπορούν με ένα γερό κλάδεμα αυτή την μέρα να ξανανιώσουν.
Σελήνη στη γέμιση
Όταν αρχίζει να εμφανίζεται σταδιακά η στραμμένη προς την Γη πλευρά της Σελήνης τότε λέμε ότι έχουμε Σελήνη στη γέμιση. Η πορεία προς το πρώτο τέταρτο της Σελήνης (Ημισέληνος) κρατά περίπου 6 μέρες. Η πορεία συνεχίζεται και μετά από 13 ημέρες περίπου φθάνουμε και στο δεύτερο τέταρτο, δηλαδή στην πανσέληνο.
Για δύο εβδομάδες οτιδήποτε προλαμβάνει το σώμα για την ενδυνάμωση και την ενίσχυση του δρα πολύ πιο αποτελεσματικά. Όσο περισσότερο γεμίζει η Σελήνη τόσο πιο αρνητική είναι η πορεία της ίασης και της επούλωσης τραυματισμών και εγχειρήσεων. Τα ρούχα για παράδειγμα με την ίδια ποσότητα απορρυπαντικού δεν καθαρίζουν τόσο ,όσο κατά την χάση της Σελήνης.Πανσέληνος.
Τότε η Σελήνη φθάνει στο μισό της περιστροφής της γύρω από τον Γη , μας δείχνει την πλευρά της που φωτίζεται από τον ήλιο και φαντάζει στον ουρανό σαν ολοστρόγγυλος φωτεινός δίσκος, ως Πανσέληνος.
Οι σεληνιακές ωθήσεις γίνονται τότε εντονότερα αισθητές. Οι σεληνιομανείς άνθρωποι υπνοβατούν, οι πληγές ματώνουν εντονότερα, τα θεραπευτικά βότανα που μαζεύονται αυτήν την ήμερα έχουν αυξημένες θεραπευτικές ιδιότητες, τα δένδρα που κλαδεύονται αυτή την ημέρα μπορεί να ξεραθούν. Η αστυνομία σε πολλά μέρη ενισχύει τις περιπολίες της, γιατί αυξάνονται η εγκληματικότητα και τα ατυχήματα. Οι μαίες βρίσκονται σε μεγαλύτερη ετοιμότητα.
Σελήνη στη χάση
Αργά αργά η Σελήνη μετακινείται και αρχίζει να μας δείχνει τη σκοτεινή της πλευρά. Αδειάζει από δεξιά προς τα αριστερά και περνά περίπου δεκατριήμερη φάση της χάσης.
Αυτό το διάστημα οι εγχειρήσεις έχουν μεγαλύτερη επιτυχία απ’ ότι άλλες περίοδος. Όλες οι δουλειές του νοικοκυριού γίνονται ευκολότερα. Ακόμα κι αυτοί που τρώνε λίγο περισσότερο δεν παίρνουν τόσο γρήγορα επιπλέον κιλά. Πολλές εργασίες στον κήπο ευνοούνται, όπως η σπορά και το φύτεμα υπογείων βολβοειδών λαχανικών. Αντίθετα δεν είναι ευνοϊκή περίοδος για το μπόλιασμα των οπωροφόρων δένδρων.
Η Σελήνη στο ζωδιακό κύκλο
Οι προγονοί μας ξεχώρισαν 12 δυνάμεις επιρροής , τους αστερισμούς του ζωδιακού κύκλου, που διατρέχονται από τον Ήλιο σε ένα χρόνο και από την Σελήνη σε ένα μήνα.
Η εκάστοτε θέση της Σελήνης στο ζωδιακό κύκλο εξασκεί ειδικές επιρροές σε μέρη του σώματος και των οργάνων. Κάθε ζώνη του σώματος κυβερνάται από έναν ορισμένο ζωδιακό αστερισμό.
Ότι κάνουμε λοιπόν για την βελτίωση της κατάστασης των σωματικών περιοχών που κυριαρχούνται από εκείνον τον αστερισμό που τότε ακριβώς διατρέχεται από την Σελήνη, είναι πιο αποτελεσματικό από ότι τις άλλες μέρες. Εξαιρούνται οι χειρουργικές επεμβάσεις.
Κάθε τι που επιβαρύνει η βλάπτει εκείνο το μέρος του σώματος που εξουσιάζεται από τον αστερισμό πού τότε ακριβώς διατρέχει η Σελήνη, δρα πιο βλαβερά από ότι τις άλλες ημέρες.
H Ανερχόμενη και η Κατερχόμενη Σελήνη
H Ανερχόμενη και η Κατερχόμενη Σελήνη δεν έχει σχέση με τις φάσεις της σελήνης αλλά με τη θέση της στο ζωδιακό κύκλο.
Στους αστερισμούς που ο Ήλιος διατρέχει κατά την διάρκεια του έτους από το Χειμερινό ηλιοστάσιο (21 Δεκεμβρίου) ως το Θερινό ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου) -από τον Τοξότη στους Διδύμους- υπάρχει μια ανερχόμενη δύναμη. Είναι η Δύναμη του Χειμώνα και της Άνοιξης, που δηλώνει τη σταδιακή αύξηση, ανάπτυξη και άνθιση.
Αντίθετα στην υπόλοιπη μισή ετήσια κίνηση του Ήλιου από τους διδύμους προς τον τοξότη υπάρχει μια κατερχόμενη δύναμη. Πρόκειται για τη δύναμη του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, που σημαίνει ωρίμανση ,συγκομιδή, πτώση και αδράνεια.